Volledig scherm
Afzetting in de Fazantstraat in Enschede

‘Grootspraak’ in Enschedese moordzaak Mustafa Kanat

ALMELO - Mike M. (25) is tot nu toe de enige verdachte die spreekt over de moord op Mustafa Kanat (25) in Enschede. Maar het helpt hem niet. De zaak duurt nog de hele week.

“Maar Mike, is het niet aannemelijker dat u ook gestoken heeft”, vroeg rechter Bert Stoové maandag aan verdachte Mike M.. De Belg, die verdacht wordt van de moord op de Enschedeër Mustafa Kanat in september 2014, bleef echter bij zijn standpunt: “Ik heb niet gestoken.” Daarmee kwam het einde aan de eerste van vijf zittingsdagen in de Almelose rechtbank.

M. en zijn jeugdvriend Glen Q. (19) worden ervan verdacht Kanat te hebben doodgestoken in het portiek van zijn flat aan de Fazantstraat in Enschede. Maar waar M. beschuldigend wijst richting Q. – “hij stak, ik heb hem nooit willen doden” – zweeg Q. in alle toonaarden. Ook verdachte Ellen G. (23), de ex-vriendin van Kanat die hem naar verluid wilde laten doden na een verloren voogdijzaak, beriep zich consequent op haar zwijgrecht.

Regelmatig tot frustratie van de rechters. En niet in het voordeel van Mike, die zich met zijn verklaringen regelmatig in het nauw werkte, omdat ze onderzoeken en bewijsmateriaal tegenspraken.

Reconstructie
Mike en Glen reden op de avond van vrijdag 26 november naar Enschede. Volgens Mike om Kanat in elkaar te slaan. Maar toen de Belgen eenmaal in Enschede arriveerden kwamen er meerdere messen tevoorschijn. Een landde in het hart van Kanat, de ander in zijn buik. Volgens Mike M. stak Glen met beide messen, maar uit forensisch onderzoek blijkt dat dit onmogelijk waar kan zijn. Dat blijkt ook uit een reconstructie, waarvan beelden in de rechtszaal werden getoond.

Huizen kijken
Enkele dagen voor de dodelijke steekpartij kwamen Mike en Ellen al vanuit Bergen op Zoom – de woonplaats van Ellen - naar Enschede, naar eigen zeggen om naar huizen te zoeken. Maar waarom er geen huizen bezocht zijn, maar wel het appartement van Kanat werd bekeken, kon Mike niet zeggen. En Ellen zweeg.

Grootspraak
Dat Mike tegelijkertijd op zoek was naar een wapen en ‘zware jongens’ voor een klusje deed hij naar eigen zeggen uit ‘grootspraak’ richting Ellen. Net zoals het naar eigen zeggen grootspraak was toen hij Ellen een sms stuurde met de tekst ‘als ik het doe, is er geen weg terug’. “Want ik deed alsof ik Kanat zou doden, maar heb dat nooit overwogen.”

Marathonzitting
De rechtbank in Almelo heeft in vijf dagen uitgetrokken om de zaak rond de dood van Mustafa Kanat te behandelen. Maandag werden de feitelijke gebeurtenissen behandeld, dinsdag worden de persoonlijke omstandigheden van de drie hoofdverdachten besproken. Ook krijgt de zus van Kanat dinsdag de tijd om een verklaring voor te lezen. Woensdag komt officier van justitie Marc Lousberg vermoedelijk met de strafeis en bijbehorende motivatie.

Pleidooi
​Daarna beginnen de advocaten van de verdachten met hun pleidooien, die waarschijnlijk vele uren gaan duren. Daarom bespraken de rechters, de officier en de advocaten maandag achter gesloten deuren het verdere schema, in de hoop dat de zaak deze week inhoudelijk kan worden afgerond. Begin juni begint vervolgens de strafzaak tegen Mieke G., de moeder van Ellen. Zij wordt ervan verdacht de plannen voor de moordexpeditie te hebben gefaciliteerd.

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (26%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
566 stemmen