Volledig scherm

Grote ellende door een piepklein beestje: Enschedese Harriët heeft ziekte van Lyme

ENSCHEDE - Een rode vlek op de rug van haar hand, een rode cirkel er omheen. Kan niet missen, zou je zeggen: een tekenbeet uit het boekje. Maar niemand die het serieus nam, ook de huisarts niet. En nu ligt haar leven in puin. Harriët Veltman (22) uit Enschede heeft de ziekte van Lyme - grote ellende door een piepklein beestje.

Ze was 9 toen er een vlek op haar hand verscheen, een rode cirkel eromheen. Maar de huisarts zag er weinig in. De kring kwam terug, niemand reageerde. Ook toen ze slaapproblemen kreeg, last met de concentratie, inspanningsastma, vermoeidheid en gewrichtspijn was er geen adequate reactie. In de totaal zes bloedtesten werd niets bijzonders gevonden. Het zou wel overgaan, tussen de oren zitten, puberteitsproblemen.

Lyme
De artsen en psycholoog zagen een slimme vwo-leerling voor zich. Vol dromen en ambities maar zonder energie en met heel veel pijn. En het werd alleen maar erger. Pijnen alsof messen in haar rug werden gestoken, trillende benen. Tot Harriët na veel googelen besloot zelf haar bloed in Duitsland te laten testen. Op 12 januari 2015 kwam de uitslag: ziekte van Lyme. Ik verwijt niemand iets", zegt Harriët. "Maar ik denk achteraf wel: waarom heeft die huisarts dat niet gezien? Het was een klassieke tekenbeet. Boekjeswerk."

Vijftien pillen
Elke dag slikt Harriët vijftien pillen, en daar komen de tweedaagse vitamine B-injecties nog bij. Energie heeft ze nog steeds niet. "Ik slaap tot een uur of twaalf, dan duurt de dag niet zo lang. Over aankleden en eten doe ik anderhalf uur. Ik word er heel moe van. Tegen drie uur kan ik even boodschappen doen. Daarna ben ik te uitgeput om verder nog wat te doen. Zo gaat het elke dag."

Depressief
Het valt niet mee om als 22-jarige met zoveel problemen de moed er in te houden. "Het is inderdaad heel lastig", zegt Harriët. "Rond mijn zestiende ben ik een tijdje depressief geweest doordat niemand me geloofde, maar nu gaat het wel weer redelijk. Ik probeer kleine stapjes te maken en te genieten van kleine dingen."

Afgekeurd
In september wordt ze herkeurd door het UWV. Ze is nu vrijwel geheel afgekeurd. "Ik hoop dat ze snappen dat ik zo echt niet kan werken."

Waarschuwen
Nu de lente is aangebroken en mensen weer de natuur in trekken, wil ze wandelaars in deze Week van de Teek nog eens extra waarschuwen. "Ik zou het elke dag wel van de daken kunnen schreeuwen: pas op voor teken! En als je bij de huisarts komt en die aarzelt, gewoon doordrammen. Als ik gelijk antibiotica had gekregen was alles misschien anders gelopen. Maar niemand die het zag."

________

Op haar eigen internetsite www.ikbengekkeharrieniet.nl houdt ze een blog bij en post ze filmpjes waarin ze verslag doet van haar alledaagse bestaan.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

poll

'Slechtste chauffeurs' scheuren voor tv-programma door Enschede

'Slechtste chauffeurs' scheuren voor tv-programma door Enschede

  • Tof dat het programma in deze regio wordt opgenomen (6%)
  • Onbegrijpelijk dat dit op de openbare weg gebeurt (56%)
  • Wat een ophef, ik zie dagelijks slechte chauffeurs op de weg (38%)
1049 stemmen