Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Grote politieoefening in Hengelose binnenstad

Met losse flodders en veel geschreeuw was de politie duidelijk aanwezig in Hengelo. Het was een oefening, maar dat wist niet elke voorbijganger.  

HENGELO - „Op de grond! Handen op je rug!” De bulderende stem van een zwaarbewapende agent schalt door de Pastoriestraat wanneer een man met bomgordel wordt gesommeerd zich over te geven.

Nee, Hengelo is deze donderdagmiddag niet het toneel van een grootschalige anti-terreuractie, maar van een politieoefening. Op verschillende plekken in de binnenstad worden scenario’s uitgevoerd waar de politie in het dagelijks werk mee te maken kan krijgen. Met borden wordt aangegeven dat de acties een oefening betreffen, maar dat heeft lang niet iedereen direct door.

„Wat is hier aan de hand dan”, vraagt een voorbijganger verschrikt als ze de wegversperring in het stadscentrum ziet. „Maakt u zich geen zorgen hoor”, stelt agent Pierre Drachman haar gerust. „We hebben geprobeerd het publiek te informeren over de oefening. Alle winkeliers in dit gebied weten er ook van, maar voor de deelnemende agenten is het onbekend met wat voor situaties ze vandaag geconfronteerd worden.”

De oefening maakt deel uit van een cursus waarvan de agenten in de ochtend het theoriegedeelte hebben gehad. Dat het centrum van Hengelo wordt gebruikt voor het praktijkgedeelte is bijzonder. „Het gebeurt niet meer zo vaak dat de politie midden in de stad oefent”, legt Drachman uit. „Meestal gebeurt dat in een gymzaal, of een op daarvoor bestemd terrein. Eigenlijk jammer, want op deze manier komen de agenten in écht onberekenbare situaties.”

Aan publieke belangstelling in elk geval geen gebrek. Rondom de oefeningen, die behalve in de Pastoriestraat ook bij het gemeentehuis en het Prins Bernhardplantsoen worden gehouden, verzamelen zich tientallen mensen. Als het aan Hengeloër Raymond Habers had gelegen, had de politie nog wel een stapje verder mogen gaan. „Een paar meter verderop, echt tussen de terrassen. Dan wordt het helemaal onvoorspelbaar en de drukte geeft een ander effect. Al snap ik ook wel weer dat ze dat niet doen. Stel dat er iemand gewond raakt, dan ben je de pineut.”

Bertus Slotman heeft zijn kleinkinderen meegenomen voor een kijkje bij de oefening. „Nee ze vinden het niet eng. Het abseilen van de toren vorig jaar was ook spectaculair.” Terwijl in de Pastoriestraat de man met bomgordel wordt afgevoerd, is het plein voor het gemeentehuis toneel van een geënsceneerde schietpartij. Het Burgemeester Jansenplein heeft door de vele kogelvrije vesten wat weg van Fort Knox. Een jongeman schrikt: „Wat is er aan de hand?”

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
515 stemmen