Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hazenveld in Hengelo heet nu Dekkersveld

HENGELO - Het Hazenveld aan de Josef Haydnlaan in Klein Driene was zaterdag één van de locaties waar de Open Monumentendag werd gehouden. De 89-jarige Hengeloër Johan Derkink onthulde er een gedenkteken. De locatie werd omgedoopt tot Dekkersveld.

Derkink had vragen gesteld bij de naam Hazenveld. Tijdens een bijeenkomst in Klein Driene vertelde hij over de geschiedenis van het grasveld. De vader van Derkink ging met zijn gezin in de boerderij op dat veld wonen. Toentertijd stond het bekend als Erve Dekker. Waarom die plek Dekker werd genoemd weet Derkink niet „Dat mogen Mozes en Adam weten. Zo was de naam nou eenmaal.”

Dekkers Jan
Hij vroeg zich af of het niet mooi was om iets met de naam Dekker te doen „Hazen heb je overal, maar dit stond vroeger gewoon bekend als Dekker.’’
Het was in die tijd gebruikelijk dat boerderijen namen kregen. „Die namen kwamen soms helemaal niet overeen met de achternaam van de bewoners. Wij heten Derkink, maar mijn vader werd, omdat wij daar woonden, Dekkers Jan genoemd.” Dat verhaal wilde Derkink aan de mensen op de bijeenkomst kwijt. Zonder verdere bedoelingen.

Onthulling
Maar een groep mensen, onder wie zijn dochter, ging in gesprek met de gemeente. Dekkersveld leek ook hen een betere naam dan Hazenveld. Zaterdag, als onderdeel van monumentendag, onthulde Derkink met wethouder Marcel Elferink het gedenkteken van boerderij Dekker. Dat voor Derkink een verrassing was „Ik wist van niets.’’

Noaberschap
Hij is blij met de onthulling en de herinnering aan vroeger „Het was de tijd van echte noaberschap. We hielpen elkaar. Er waren vele boerderijen in Hengelo, allemaal met een eigen naam.” Veel ervan kent hij nog. 
Dit had hij nooit verwacht, maar hij is blij dat de naam Dekker terug is waar die hoort.

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (15%)
510 stemmen