Volledig scherm
Nody Holkamp, verhuizer met politieke aspiraties © Annina Romita

Heeft COA aangedrongen op ontslag kritische Enschedeër?

ENSCHEDE - Uitlatingen van Forza!-aanhanger Nody Holkamp over de lege noodopvang in Enschede zijn verkeerd gevallen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Remco Kootstra van het COA zou vanwege de uitspraken hebben aangedrongen op het ontslag van Holkamp.

Kootstra ontkent bij Dijkstra Verhuizingen te hebben aangedrongen op ontslag op staande voet voor werknemer Nody Holkamp. Die deed zaterdag in De Twentsche Courant Tubantia uitspraken over de vorige week leeggestroomde noodopvang voor vluchtelingen in Enschede.

Holkamp noemde die plotselinge ontwikkeling 'belachelijk', aangezien hij als verhuizer voor Dijkstra twee weken eerder nog tweehonderd bedden had geplaatst in het pand aan de Getfertsingel.

Fervent tegenstander
Kootstra was onaangenaam getroffen door de uitlatingen van Holkamp, die politieke aspiraties heeft en namens de conservatief-rechtse partij Forza! in 2018 deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. Holkamp voerde vorig jaar fervent actie tegen de komst van het asielzoekerscentrum Eschmarkerveld in Enschede.

Zijn werkzaamheden voor Dijkstra Verhuizingen brachten Holkamp twee weken geleden naar het voormalige Tubantia-pand. Inmiddels zijn de laatste bewoners door de fors verminderde toestroom van vluchtelingen naar andere locaties vertrokken.

Nog geen twee maanden eerder, op 30 juni, namen de eerste mensen hun intrek in deze noodopvang. Holkamp zei zaterdag: "Nu is er geen asielzoeker meer te bekennen, belachelijk." Hij suggereerde het lege gebouw voortaan in de winter als opvanghuis voor zwervers te gebruiken. "Dan maak je goed gebruik van gemeenschapsgeld."

Een ontstemde locatiemanager Kootstra zocht daarop contact met Dijkstra Verhuizingen om zijn beklag te doen. Tijdens een telefoongesprek met planner Roy Dijkstra van het verhuisbedrijf zou Kootstra op ontslag op staande voet hebben aangedrongen.

Dat beweerde Forza!-oprichter Paul Meijer maandag op Twitter: 'Het COA bedreigt Forza!-medewerker met ontslag en belt werkgever om dat voor elkaar te krijgen'.

Privé en werk gescheiden
"Dat ik ontslag heb gevraagd voor Holkamp is een broodjeaapverhaal", aldus Kootstra. "Waar het mij om gaat is dat Holkamp privé en werk niet gescheiden houdt en dat hij als werknemer van een bedrijf waar wij een contract mee hebben uit de school klapt over de bedrijfsvoering van het COA. Daarover heb ik mijn beklag gedaan."

Kootstra vindt dat de verhuizer er goed aan doet in gesprek te gaan met de loslippige medewerker. "Over ontslag ga ik niet. Ik heb gezegd: of je hem ontslaat, of een goed gesprek met hem voert en het laat bij een waarschuwing, of er helemaal niks mee doet, dat laat ik aan jullie. Als privépersoon mag Nody van alles vinden van het COA. Maar hij kan geen informatie naar buiten brengen waar hij tijdens werk aan is gekomen."

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
18:30
FC TwenteTWE
away logo

Poll

Jongens mogen buiten pauze om niet meer naar toilet op school in Wierden

Jongens mogen buiten pauze om niet meer naar toilet op school in Wierden

  • Terechte maatregel voor het baldadige gedrag van de jongeren (44%)
  • Een stevig gesprek en disciplinaire maatregelen waren beter geweest (40%)
  • En de meisjes-wc's dan? Alsof het daar geen rotzooi is (16%)
1588 stemmen