Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Heibel onder Hengelose jeu-de-boulers

HENGELO - Het jaarlijkse Jeu de Boules Stadstoernooi dreigt definitief van de wedstrijdkalender te verdwijnen. Volgens de plaatselijke verenigingen heeft het bestuur van de organiserende stichting de boel zelf 'ín de soep laten lopen'.

Het driedaagse toernooi in de binnenstad zou vorige week voor de 18de keer worden gehouden. Maar omdat er te weinig aanmeldingen waren, besloot het bestuur van de organiserende stichting op het laatste moment om het toernooi af te gelasten. Betekent dat einde oefening? „Ik vrees van wel”, zegt voorzitter Henk Nijhof.

Afgeblazen

Volgens hem was de belangstelling al enkele jaren tanende. „Dit jaar was het helemaal weinig. We hadden van tevoren gezegd: als er niet genoeg animo is, doen we het niet. Het heeft geen zin om voor een paar mensen al die zandbakken neer te leggen. Daarom hebben we het afgeblazen.”

Binnenkort overlegt het bestuur over hoe het verder moet met het Stadstoernooi. Voorzitter Nijhof laat doorschemeren dat de kans groot is dat besloten wordt om de stekker eruit te trekken. „Kennelijk voorziet het toernooi niet meer in een behoefte.”

Gefaald

Volgens de vijf plaatselijke jeu-de-boulesverenigingen is het bestuur zelf debet aan de teloorgang van het toernooi. ‘De stichting heeft in alle opzichten gefaald. Niemand van de vijf zittende bestuursleden heeft ingegrepen, ze lieten alles maar gewoon in de soep lopen’, aldus de clubs in een gezamenlijke reactie.

Omdat het niet goed ging met het toernooi, schoten de vijf verenigingen de stichting vorig jaar te hulp. Ze vormden een werkgroep die de wedstrijdorganisatie op zich nam. Volgens Raymond Oude Alink, een van de leden van die werkgroep, was het een ‘prima’ toernooi. „Voor het eerst sinds jaren was het aantal deelnemers weer aanzienlijk toegenomen.”

Tegenwerking

Maar tussen de werkgroep en het bestuur boterde het niet. Volgens Oude Alink was er eerder sprake van tegenwerking dan van samenwerking. Pogingen om met het bestuur in gesprek te komen over mogelijke verbeteringen leidden tot niets. Daarom besloot de werkgroep begin dit jaar om de handen ervan af te trekken. „De starre houding van de Stichting Stadstoernooi en het irritante gedrag van enkele bestuursleden tijdens het toernooi zijn uiteindelijk de reden dat de verenigingen geen enkele medewerking meer wilden verlenen en dat het toernooi niet is doorgegaan.”

Voorzitter Henk Nijhof betreurt de kritiek vanuit de verenigingen. „Het zat niet zozeer in de organisatie zelf, maar meer in de persoonlijke sfeer. Mensen die niet met elkaar door een deur konden. Dat gaf frictie. Heel vervelend.”

Jammer

Oud-werkgroeplid Oude Alink zou het jammer vinden als het stadstoernooi ter ziele zou gaan. Een mogelijkheid zou zijn dat de plaatselijke verenigingen de organisatie van het stadstoernooi overnemen. Oude Alink wijst dat niet op voorhand af. „Maar er zit veel werk in. En de stichting is eigenaar van alle materialen. Dat kunnen wij niet ophoesten.”

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2458 stemmen