Volledig scherm
© Frans Nikkels

Heiligverklaring Moeder Theresa wordt in Hengelo op de voet gevolgd

HENGELO - De heiligverklaring van Moeder Teresa van Calcutta wordt zondag ook in Twente met meer dan gewone belangstelling gevolgd. De enige kerk in Nederland die aan de nieuwe heilige is gewijd, staat in Hengelo.

Altijd als Ria Heister de kerk binnenkomt, kijkt ze even opzij. Daar, pal naast de toegangsdeur, zit een gebrandschilderd raam met haar beeltenis: moeder Teresa, de non die in Calcutta met de allerarmsten werkte. „Het is het enige glas-in-loodraam in onze kerk. Zoals het zonlicht dwars door haar heen schijnt en de voorstelling zichtbaar maakt, zo maakt zij zelf iets zichtbaar van het grote mysterie van God.”

Vrijwilliger
Ze is vrijwilligster in de Moeder Teresakerk, Ria Heister (77). Al vele tientallen jaren. Samen met Marcel Klieverik (67) en vele anderen uit de katholieke gemeenschap van Hengelo zal ze zondagmorgen kijken naar de beelden vanaf het Sint Pietersplein in Rome waar paus Franciscus de in 1997 gestorven non zal verheffen tot heilige. Klieverik: „We hebben een heel programma georganiseerd. Elke dag opnieuw proberen we hier handen en voeten te geven aan de idealen waar Moeder Teresa voor stond. Dat ze nu heilig wordt verklaard, sterkt ons in die opdracht. Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van onze kerk.”

Heilig
Moeder Teresa was nog maar net dood, toen haar naam al op de gevel verscheen van een nieuw kerkgebouw in Hengelo-Zuid. Dat had nogal wat voeten in de aarde, herinnert Heister zich.

„Rijk van der Wurff, onze toenmalige pastoor, kwam met die naam. Sommige mensen hadden daar aanvankelijk wel moeite mee. Er waren zelfs protesten. Officieel moet iemand heilig zijn om patroon van een kerkgebouw te worden. Bij Moeder Teresa was daar nog helemaal geen sprake van. Voor ons telde echter de kracht van haar voorbeeld. Vooral Kardinaal Simonis heeft er destijds alles aan gedaan om deze naam toch mogelijk te maken.”

Binnen de Hengelose gemeenschap, een fusie van de voormalige parochies Ludgerus, Willibrord en Pius X, wordt de naam van Moeder Teresa gezien en beleefd als een opdracht.

Doeners
Heister: „We zijn een gemeenschap van doeners. Het gaat ons niet alleen om de woorden, en de mooie gezangen. Natuurlijk, dit is geen Calcutta, maar ook hier heb je mensen die buiten de boot vallen en de steun van een gemeenschap heel hard nodig hebben. Net als Moeder Teresa proberen wij die op te rapen. Onze kerk is altijd open voor iedereen, oud en jong, katholiek of niet-katholiek, homo of hetero. Elke dag ook komen hier mensen. Op zondag hebben we soep voor iedereen die maar wil. Als gemeenschap adopteren we al 25 jaar een kind in India. Regelmatig ook hebben we acties voor de armen in de Oekraïne, met als hoogtepunt een grote markt hier in de wijk. Voor ons is dat de kern van wat een parochie in deze tijd zou moeten zijn. Zo geef je handen en voeten aan het christelijk geloof.”

Negatief
Natuurlijk kennen ze ook de negatieve verhalen, Heister en Klieverik. De voormalige winnares van de Nobelprijs zou volgens sommigen lang niet altijd heilig zijn geweest, vooral niet als het gaat om de financiën en medische zorg in haar vele tehuizen. Voor de Hengeloërs is het echter geen reden om wezenlijk anders naar de patroon van hun geloofsgemeenschap te kijken.

Heister: „Integendeel. Heilig wil ook niet zeggen dat iemand volmaakt is. Heilig betekent voor mij dat iemand, ondanks alle fouten en gebreken, een voorbeeld is dat inspireert. Wat betreft Moeder Teresa richten wij ons graag op de positieve kanten van haar leven. Ze begon, net als wij, heel klein, maar zoals ze zelf zei: elke druppel in de oceaan telt. In dat opzicht zal ze ons altijd blijven inspireren.”

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (52%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (15%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (33%)
659 stemmen