Hengelo kiest kunstwerk voor Menthol en Roosje
HENGELO - Kunstenaar Carel Lanters uit Arnhem mag het herinneringskunstwerk maken voor het bekende echtpaar Menthol en Roosje in Hengelo.
Bijna de helft van de 2.200 geregistreerde stemmen zijn uitgebracht op het kunstwerk van Lanters. Het is een aluminium zitobject. Het bankje komt in 2017 te staan op de hoek van de Enschedesestraat en de Drienerstraat, op de plek waar Roosje Borchert in 1893 werd geboren.
Hengelose burgers konden de afgelopen weken tijdens diverse evenementen hun voorkeurstem uitbrengen op vier kunstwerken. De andere helft van de voorkeursstemmen ging naar de inzendingen van de andere drie kunstenaars José Wallinga, Karin Colen en Berry Holslag.
Hufterproof
Winnaar Carel Lanters is 61 jaar en heeft veel ervaring met het “hufterproof” uitvoeren van kunstwerken in de publieke ruimte. Monumentale beelden van Carel Lanters zijn te zien op verschillende plaatsen in Nederland. Voor zijn kunst vraagt Lanters regelmatig de participatie van de plaatselijke bevolking. Zo konden in Dordrecht de buurtbewoners helpen bij het aanbrengen van tegelmozaïeken aan straatmeubilair.
Voor Hengelo maakte Lanters een sculptuur waar je op kunt zitten. Aan twee kanten zelfs. Met zijn kunstwerk wil hij de afstand wegnemen die Menthol en Roosje destijds zelf voelden.”Ik wil Hengelo de kans geven om dichtbij Menthol en Roosje te komen.”
Trots
Het kunstwerk past volgens Lanters heel goed bij mooie verhaal van Menthol en Roosje. “Als Menthol iemand naar hem zag wijzen, stak hij de straat over en vroeg wat er aan de hand was. De twee stonden midden in de samenleving. Dat was niet altijd positief, want er werd veel geroddeld. Maar ze stonden er wel. Als een huis. Een mooie metafoor voor de hele discriminatie-discussie. Je kunt klagen en je verstoppen of trots zijn op wie je bent en dat laten zien.”
Lanters is naast zijn werk als zelfstandig beeldend kunstenaar als docent aan de AKI verbonden.
Het eerbetoon aan de eerste zwarte inwoner van Hengelo en zijn vriendin is een initiatief van Antek Olszanowski, de voorman van het anti-discriminatiebureau Artikel 1 Overijssel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Januari kletsnat en somber, maar wel zacht
Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 5,8 graden tegen 3,6 graden normaal was januari zeer zacht. Maar kletsnat was het wel: er viel flink meer neerslag en de zon liet zich iets minder zien dan in een gemiddelde eerste maand van het jaar. Begin februari zal er nog niet veel veranderen. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMMET VIDEO
Het geheim van de Romeinse bouwkunst: gebouwen staan na 2000 jaar nog overeind
Het Colosseum en het Pantheon in Rome staan na tweeduizend jaar nog fier overeind, terwijl de gemiddelde na-oorlogse flat alweer vervangen moet worden wegens betonrot. Het geheim van de Romeinen heet kalk. -
Nooit eerder zoveel bedreigde neushoorns gestroopt in Namibië
Vorig jaar zijn er 87 neushoorns gestroopt in Namibië, het hoogste aantal ooit in het Afrikaanse land. Het is ook bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor, toen er 45 werden gedood.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
‘Oudste mensaap ter wereld’ overleden: ‘Margrit was vriendelijk en ondeugend’
In de dierentuin van het Duitse Frankfurt is afgelopen vrijdag een Bonobo-vrouwtje overleden dat ruim zeventig jaar oud was geworden. Volgens de Frankfurter Zoo was Margrit daarmee waarschijnlijk de oudste bonobo én oudste mensaap ter wereld. -
PREMIUM
Deze gemeente reageert woedend omdat bewoners zonnepanelen op dak leggen, dit is waarom
Geschrokken van de astronomische energierekeningen laten steeds meer Nederlanders zonnepanelen op hun dak leggen. Zo ook in Baarn, waar bewoners van de Roos van Dekemahof er de handen voor ineen sloegen. De gemeente reageerde echter furieus. Wat is er aan de hand?