Volledig scherm
© Frans Nikkels

Hengelo kiest kunstwerk voor Menthol en Roosje

HENGELO - Kunstenaar Carel Lanters uit Arnhem mag het herinneringskunstwerk maken voor het bekende echtpaar Menthol en Roosje in Hengelo.

Bijna de helft van de 2.200 geregistreerde stemmen zijn uitgebracht op het kunstwerk van Lanters. Het is een aluminium zitobject. Het bankje komt in 2017 te staan op de hoek van de Enschedesestraat en de Drienerstraat, op de plek waar Roosje Borchert in 1893 werd geboren.

Hengelose burgers konden de afgelopen weken tijdens diverse evenementen hun voorkeurstem uitbrengen op vier kunstwerken. De andere helft van de voorkeursstemmen ging naar de inzendingen van de andere drie kunstenaars José Wallinga, Karin Colen en Berry Holslag.

Hufterproof
Winnaar Carel Lanters is 61 jaar en heeft veel ervaring met het “hufterproof” uitvoeren van kunstwerken in de publieke ruimte. Monumentale beelden van Carel Lanters zijn te zien op verschillende plaatsen in Nederland. Voor zijn kunst vraagt Lanters regelmatig de participatie van de plaatselijke bevolking. Zo konden in Dordrecht de buurtbewoners helpen bij het aanbrengen van tegelmozaïeken aan straatmeubilair.

Voor Hengelo maakte Lanters een sculptuur waar je op kunt zitten. Aan twee kanten zelfs. Met zijn kunstwerk wil hij de afstand wegnemen die Menthol en Roosje destijds zelf voelden.”Ik wil Hengelo de kans geven om dichtbij Menthol en Roosje te komen.”

Trots
Het kunstwerk past volgens Lanters heel goed bij mooie verhaal van Menthol en Roosje. “Als Menthol iemand naar hem zag wijzen, stak hij de straat over en vroeg wat er aan de hand was. De twee stonden midden in de samenleving. Dat was niet altijd positief, want er werd veel geroddeld. Maar ze stonden er wel. Als een huis. Een mooie metafoor voor de hele discriminatie-discussie. Je kunt klagen en je verstoppen of trots zijn op wie je bent en dat laten zien.”

Lanters is naast zijn werk als zelfstandig beeldend kunstenaar als docent aan de AKI verbonden.

Het eerbetoon aan de eerste zwarte inwoner van Hengelo en zijn vriendin is een initiatief van Antek Olszanowski, de voorman van het anti-discriminatiebureau Artikel 1 Overijssel.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (54%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (32%)
1595 stemmen