Volledig scherm
© Annina Romita

Hengelo maakt bezwaar tegen plannen vliegveld Enschede

HENGELO - Hengelo maakt zich zorgen over de plannen voor de herontwikkeling van vliegbasis Twenthe. Zowel als het gaat om de gevolgen voor afslag 31 (Hengelo Noord) op de A1 als voor de verkoop van bedrijfsgrond. Daarom maakt Hengelo bezwaar bij zowel de gemeente Enschede als de provincie Overijssel.

Het bezwaar bij de buurgemeente richt zich op de ontwerp-bestemmingsplannen voor de voormalige luchthaven. En dan met name het plan voor het noordelijke deel, waar ook niet-luchthaven gebonden bedrijven kunnen komen. Hengelo erkent dat het een impuls kan geven aan de Twentse economie, maar vindt de omschrijving voor het soort bedrijven die er kunnen komen te breed. Vooral als het gaat om de sector ‘advanced materials & manufacturing’. Dat zou de invulling van andere, al gerealiseerde bedrijventerreinen in de regio, zoals Campus in Hengelo, in de wielen kunnen rijden en in strijd zijn met eerdere regionale afspraken.

Gebiedsvisie
Ook het door de provincie vastgestelde ontwerp ‘Gebiedsvisie Technology Base Twente’ leidt tot bezwaren. De eerste betreft de manier waarop de nieuwe uitgegeven bedrijfsgrond moet worden gecompenseerd. Enschede zou dat binnen de eigen gemeentegrens kunnen realiseren, naar eigen inzicht. Maar Hengelo vindt, weer volgens eerder gemaakte regionale afspraken, dat ook buurgemeenten er een zegje over moeten kunnen doen. Want als Enschede er bijvoorbeeld voor zou kiezen om bedrijfsgrond te schrappen die ze toch al niet verkocht krijgen, zou er feitelijk sprake zijn van uitbreiding van het aantal hectares bedrijfsgrond in Twente.

Ontsluiting
Maar misschien nog wel belangrijker is de voorgenomen ontsluiting van Technology Base. Die zou een aansluiting moeten krijgen op de A1. Hengelo vreest dat die ten koste gaat van afrit 31, Hengelo Noord. Vooral omdat Enschede een voorkeur heeft voor een nieuwe afrit bij Frans op den Bult. Omdat Rijkswaterstaat vanwege de verkeersveiligheid afritten niet te dicht bij elkaar wil hebben, zou dat kunnen betekenen dat afrit Hengelo Noord wordt opgeheven. Dat zou funest zijn voor de ontsluiting van onder meer de Hasseler Es. Volgens Hengelo volstaat een uitbreiding van de huidige wegen (kruispunt Frans op den Bult en afrit Hengelo Noord).

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2788 stemmen