Volledig scherm

Hengelo moet boeten voor 25 jaar geklungel met stoeterij

HENGELO - Er is voor Hengelo geen ontkomen meer aan: de gemeente moet Gerard Wevers een flinke schadevergoeding betalen. Als compensatie voor 25 jaar geklungel rond de verhuizing van zijn stoeterij naar Oele. De Hoge Raad heeft een beroep van de gemeente afgewezen om cassatie van de door de Almelose rechter opgelegde schadevergoeding.

Het begon in 1991. Wevers en zijn moeder sluiten een akkoord met de gemeente over de verkoop van hun boerderij/stoeterij aan de Demmersweg. Die staat de aanleg van bedrijventerrein Westermaat Zuidoost in de weg. Onderdeel van de overeenkomst is een verhuizing van de stoeterij naar uiteindelijk de Sluitersdijk in Oele. Een bouwvergunning wordt uiteindelijk nog gekregen, maar met de milieuvergunning gaat het vreselijk mis. Vooral door geklungel van de gemeente. De vergunning wordt meerdere keren vernietigd of niet herzien, onder meer omdat griffiekosten van 400 gulden niet worden betaald, de gemeente de ontwerp-vergunning niet ter inzage in een kastje aan de muur van het stadhuis heeft gehangen, ammoniakrechten niet zijn geregeld en geluidsvoorschriften niet voldoen.

Schadevergoeding

De milieuvergunning komt er uiteindelijk wel, maar voor Wevers is het dan al gedaan. In 2008 verkoopt hij de grond aan de Sluitersdijk. Daarnaast claimt hij een schadevergoeding van dik 2,6 miljoen euro. Hengelo stelt dat Wevers niet meer dan ruim 134.000 euro schade heeft geleden. Dat is ook het bedrag dat de Almelose rechter Hengelo oplegt. De gemeente vroeg daarop cassatie aan bij de Hoge Raad. Onder meer vanwege verjaring en het ontbreken van een verband tussen de geleden schade en het niet verkrijgen van de milieuvergunning. De Hoge Raad maakt korte metten met alle argumenten: Hengelo zal moeten betalen.

poll

Aantal megastallen in Overijssel bijna verdubbeld

Aantal megastallen in Overijssel bijna verdubbeld

  • Een agrarisch bedrijf runnen kan gewoonweg niet meer zonder megastal (9%)
  • Megastallen moeten verboden worden. Het leed is niet te overzien als het misgaat (36%)
  • De grootte van de stal maakt niet uit, als de dieren maar goed worden verzorgd (54%)
580 stemmen