Volledig scherm
Opvangcentrum voor asielzoekers aan de Willemstraat. © Carlo ter Ellen

Hengelo: vluchtelingen en 'gewone' huurders onder één dak

HENGELO - De gemeente Hengelo en woningcorporatie Welbions willen op korte termijn een plan uitwerken voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning (zogenoemde statushouders) in een leegstaand kantoorpand.

Dat schrijven B en W aan de gemeenteraad. Mogelijke locaties worden niet genoemd.

Mix

Het college kiest nadrukkelijk voor een ‘mix’ van bewoners: dus niet alleen vluchtelingen, maar ook ‘gewone’ huurders. ‘Welke oplossing ook wordt gekozen: concentratie van woningen voor enkel statushouders op één plek vindt het college ongewenst, onder meer vanuit het oogpunt van integratie. Deel uitmaken van de samenleving begint met wonen in de samenleving.’ Dat betekent dus vluchtelingen en andere (urgent) woningzoekenden samen onder één dak.

De gemeente Hengelo moet dit jaar 206 statushouders huisvesten. Welbions kan dat niet alleen. De woningcorporatie verwacht circa 140 statushouders onder te kunnen brengen in bestaande goedkope huurwoningen, zonder dat dit ten koste gaat van andere woningzoekenden.

Behoefte

Resteert een aantal van 66 nog te huisvesten statushouders. Dat betreft zowel gezinnen als een- en tweepersoonshuishoudens.
De praktijk leert dat een deel van de statushouders woonruimte vindt via de particuliere markt. Daarvan uitgaande is er in Hengelo behoefte aan veertig tot vijftig extra wooneenheden.

Een ambtelijke werkgroep heeft samen met Welbions onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor het toevoegen van woningen in het goedkope huursegment die zowel bewoond kunnen worden door statushouders als andere woningzoekenden. Daarbij zijn twee scenario’s bekeken: ‘transformatie’ van leegstaande (kantoor)panden en de bouw van tijdelijke woonunits, zoals containerwoningen.

Op basis van dat onderzoek gaat de voorkeur van het college uit naar ‘gemengde’ huisvesting in een leegstaand kantoorpand. ‘In financieel opzicht lijkt transformatie een reële mogelijkheid’, zo luidt de conclusie. Een leegstaand kantoorpand leent zich met name goed voor de huisvesting van een- en tweepersoonshuishoudens.

Niet geïsoleerd

In het kader van het onderzoek is met name gekeken naar leegstaande panden in of bij (toekomstige) woonwijken. Want het is niet de bedoeling dat vluchtelingen op een ‘eilandje’ komen te wonen op een bedrijventerein of kantorenpark. ‘Voorwaarde is wel dat de betreffende locatie niet geïsoleerd ligt ten opzichte van andere woongebieden en voorzieningen’, melden B en W hierover.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1731 stemmen