Volledig scherm

Hengelo wil hulp van Overijssel bij aanpak leegstand binnenstad

HENGELO -  De gemeente wil samen met Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) de leegstand in de binnenstad aanpakken. Het college wil een compactere binnenstad en onder meer toe naar minder winkelbestemmingen buiten het kernwinkelgebied.

Een vastgoedeigenaar ziet daardoor mogelijk zijn pand in waarde verminderen. Om dat waar nodig te compenseren is in twee jaar tijd een zogenoemd ‘vereveningsfonds’ van vier ton opgebouwd. HMO zou bij de uitvoering van het beleid kunnen helpen. „Het gaat niet alleen om geld”, aldus wethouder Elferink, die alle beleid rondom de binnenstad in zijn portefeuille heeft. „Het gaat er ook om plannen bij elkaar te brengen. HMO is ook elders betrokken bij de aanpak van leegstand in binnensteden.”

Plannen
„Een concreet plan is er nog niet. Het is ook niet de bedoeling dat we actief winkelbestemmingen van panden afhalen. Sommige vastgoedeigenaren hebben zelf plannen om iets anders te doen met hun pand en die melden zich ook bij ons. Daar is geen geld voor nodig. Dan gaat het erom dat we niet rigide vasthouden aan het geldende bestemmingsplan. In andere gevallen is er misschien wel geld nodig om een winkelbestemming te veranderen in bijvoorbeeld een woonbestemming.”

Levensvatbaar
HMO maakt samen met gemeenten en ondernemers verouderde bedrijventerreinen en kantoorlocaties weer levensvatbaar. Maar het vizier richt zich ook binnensteden. Kennispunt Twente maakte een vergelijking tussen de situatie op 1 april 2014 en 1 april 2016. In deze periode is het winkeloppervlak met 3.800 vierkante meter afgenomen.

Meedenken
„Het aantrekken van of verplaatsen van belangrijke winkels, eventueel in combinatie met transacties van grote vastgoedobjecten zoals in de Brink, het V&D-pand en diverse andere panden hebben onze warme aandacht. We stellen ons meedenkend en facilitair op. Dat zou ook kunnen betekenen dat, in het geval van een concrete businesscase, wij mogelijk de raad gaan vragen om een beroep te mogen doen op het vereveningsfonds.”

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (25%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (15%)
1447 stemmen