Volledig scherm
© Lars Smook

Hengelo wil risico op zware industrie bij woningen niet nemen

HENGELO - Hengelo gaat niet schuiven met de milieuzone rond het bedrijventerrein Twentekanaal. Dat kunnen we niet maken ten opzichte van de omwonenden, was de stelling van het gemeentebestuur donderdag bij de Raad van State in Den Haag.

Stork Thermeq heeft de gemeente gevraagd de zwaar bevochten, 200 meter brede milieuzone 25 meter dichterbij de woningen te leggen. Omdat Hengelo dit weigert, stelde Stork beroep in tegen het bestemmingsplan Bedrijventerrein Twentekanaal Noordelijke Kanaalzone. Het verkleinen van de milieuzone zou betekenen dat andere bedrijven die zich op de nog goeddeels onbebouwde Noordelijke Kanaalzone willen vestigen daar ook gebruik van kunnen maken, zegt de gemeente. Er zou zware industrie kunnen komen binnen 200 meter van de woningen. En als Stork Thermeq in de toekomst vertrekt, kan er ook zware industrie komen.

Straalactiviteiten
De reden voor de rechtszaak van de producent van branders en ontgassers, zijn de straalactiviteiten in de bedrijfshal. Stork vreest voor gedoe met de gemeente, omdat het bedrijf in het bestemmingsplan is ingedeeld in een lichtere milieucategorie. Straalbedrijven vallen in een zwaardere categorie vanwege de stofverspreiding. Het stralen van metaal bij Stork gebeurt op circa 175 meter van woningen.
Hengelo heeft aangegeven dat die activiteit geen strobreed in de weg wordt gelegd. Stork heeft er ook een vergunning voor. Het bedrijf deelde de Raad van State mee tevreden te zijn als in de uitspraak wordt vastgelegd dat de straalactiviteiten kunnen worden voortgezet. Het bestemmingsplan is daar niet duidelijk over, vindt het bedrijf. Uitspraak binnen zes weken.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (16%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
1038 stemmen