Volledig scherm
© Frans Nikkels

Hengelose lantaarnpalen leggen het loodje

HENGELO - Wethouder Marcel Elferink heeft woensdag, samen met de Wijkraad Hasseler Es, de eerste van 107 lantaarnpalen uit de grond gehaald. Dat gebeurde naast het Kulturhus Hasselo, onder toeziend oog van de gemeente, Natuur en Milieuraad en inwoners.

De gemeente gaat de komende maanden, in samenwerking met het bedrijf Dynniq, meer dan honderd lantaarnpalen verwijderen in Hengelo. Dat is het resultaat van het Meldpunt Overbodige Lantaarnpalen. Bij dit meldpunt hebben alle inwoners van de gemeente Hengelo de kans gehad om aan te geven welke lantaarnpalen zij overbodig vinden.

107 lantaarnpalen
In het afgelopen voorjaar heeft de gemeente voor een proefperiode van drie maanden 194 lantaarnpalen uitgeschakeld. Een aantal bewoners heeft tijdens deze periode gevraagd of een deel van de lantaarnpalen weer ingeschakeld konden worden. Deze locaties zijn ook beoordeeld door de gemeente. Uiteindelijk heeft dat er toe geleid dat er de komende vier maanden in totaal 107 lantaarnpalen worden verwijderd. Deze lantaarnpalen worden elders opnieuw gebruikt. Het verwijderen van deze lantaarnpalen leidt tot een energiebesparing van 16.737 kW per jaar. Dit is te vergelijken met het gemiddelde jaarverbruik van vijf huishoudens.

Minder hinder
Het geld dat wordt bespaard, investeert de gemeente in nieuwe, duurzame armaturen en lampen. Hierbij wordt ledtechniek en slimme aansturing van de lampen toegepast. Deze slimme aansturing zorgt ervoor dat het mogelijk is om de lichthoeveelheid af te stemmen op het verkeer. Doordat er minder licht is op straat, zal daarvan minder hinder zijn voor mens en dier. Verder zorgt de slimme verlichting ervoor dat de gemeente bij eventuele technische problemen een melding binnenkrijgt, waardoor deze problemen sneller verholpen kunnen worden.

Slimste Binnenstad
Met dit besturingssysteem voor openbare verlichting heeft gemeente Hengelo ook een nominatie voor de Slimste Binnenstad 2016 in de wacht gesleept. Op 3 oktober wordt de winnaar tijdens het congres bekend gemaakt. Stemmen kan tot en met 18 september 12.00 uur via www.slimstebinnenstad.nl.

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
543 stemmen