Volledig scherm
© Robin Hilberink

Hip wonen in oude school in Hengelo

HENGELO - De verbouwing van de voormalige Beukschool, op de hoek van de Beukweg en de Troelstrastraat, is nagenoeg klaar. Vorige week kregen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe appartement.

De Beuckschool, zo luidt de nieuwe naam. Met ck dus. „Dat klinkt wat sjieker”, zegt Tom Steggink met een lach. Hij is directeur van Aannemersbedrijf Steggink, dat het project realiseerde.

Lofts
Tien zogenaamde loftwoningen telt het grondig gerenoveerde gebouw. Die zijn allemaal al verkocht. „Het liep storm”, vertelt Steggink. Een van de lofts is gekocht door een belegger, en staat momenteel nog te huur.

Monument
Het karakteristieke gebouw dateert van begin vorige eeuw en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Tot medio 2013 was jongerencentrum Radar, onderdeel van welzijnsorganisatie Scala, er gevestigd. Na de sluiting van Radar deed de gemeente het pand in de verkoop.

Omgegooid
Aannemer Jan Steggink, de vader van de huidige directeur, had wel belangstelling. Hij liet projectleider Peter Leferink en Buro Fons Nijland een plan ontwikkelen. Aanvankelijk was het idee om er zorgappartementen van te maken, maar dat bleek financieel niet haalbaar. „Toen hebben we het hele plan omgegooid”, vertelt Leferink.

De status van gemeentelijk monument bracht beperkingen met zich mee. „We hebben niet veel mogen veranderen”, zegt Tom Steggink. De enige zichtbare verandering zijn de tuindeuren van de appartementen op de begane grond. Leferink: „Dat heeft nog veel moeite gekost. De monumentencommissie had daar aanvankelijk problemen mee. Maar dat was echt nodig, anders was het niet verkoopbaar.”

Verrot
Voor de rest is de oude school zoveel mogelijk in de originele staat teruggebracht. Voor de start van de verbouwing wist de aannemer niet wat hij allemaal zou tegenkomen. Achteraf viel het reuze mee. Steggink: „De bouwkundige staat was goed. We hebben geen gekke dingen aangetroffen. Eén verrot kozijn in het hele gebouw, dat was alles.”

Van binnen is het oude schoolgebouw volledig gestript. Alles wat er in de loop der jaren aan was vertimmerd, zoals verlaagde plafonds en voorzetwanden, is weggehaald. De dichtgemetselde hoofdingang aan de kant van de Beukweg is in ere hersteld.

Industrieel
Op de begane grond bevinden zich acht loftwoningen, op de eerste verdieping de overige twee. Opvallend is de hoogte: 4,60 meter. Halverwege is met stalen balken een tussenverdieping gecreëerd. Steggink: „We hebben bewust voor een industriële look gekozen.” In een van de lofts is een extra stalen balk aangebracht. „Daar wil de bewoner straks een schommel aan hangen.”

De kleinste loft meet in totaal 74 vierkante meter, de grootste (met een inpandig balkon) 110 vierkante meter. Afhankelijk van de oppervlakte varieerden de prijzen van 137.500 tot 192.500 euro. De lofts worden ‘kaal’ opgeleverd. De bewoners kunnen hun nieuwe appartement verder geheel naar eigen smaak en voorkeur inrichten.

Tuintje
De bewoners van de lofts op de begane grond krijgen allemaal een eigen tuintje. Parkeren kan aan de achterkant van het gebouw. Daar bevinden zich ook de nieuwe bergingen.

Projectleider Peter Leferink spreekt van een ‘prachtig eindresultaat’. „Wij zijn er in ieder geval trots op”, zegt Tom Steggink.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (17%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (50%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (33%)
900 stemmen