Volledig scherm

'Historische banengroei toont regiofunctie van Enschede'

ENSCHEDE - Enschede zag het aantal banen vorig jaar in vergelijking met 2014 niet alleen veel harder groeien dan de eigen gemeentelijke prognose, de toename van 2,5 procent viel ook veel hoger uit dan de landelijke stijging (0,1 procent).

Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau BIRO van de provincie Overijssel en een analyse die de gemeente Enschede heeft laten uitvoeren door Kennispunt Twente en I&O Research.

Opmerkelijke groei
Het zijn bedrijven als Grolsch en Apollo en de sectoren als detailhandel en horeca die tekenen voor de opmerkelijke groei van de werkgelegenheid met tweeduizend banen in Enschede in 2015.

‘Historisch’
Wethouder Patrick Welman (economie) toont zich verheugd over de recente cijfers. ,,Ze zijn historisch, ook als je de ontwikkelingen van de laatste jaren beziet."

Regionale functie
De groei van het aantal banen is het hoogste van de steden in de regio, zo stelt Enschede. De stad ziet in de ontwikkelingen in de horeca en detailhandel het bewijs van haar eigen regionaal verzorgende functie. Zo zorgen Duitse ketens in de detailhandel en horeca die in Enschede zijn neergestreken voor veel werk. Ook de komst van het Intercity Hotel in het hart van de stad vormt een belangrijke impuls. In het staatje van stedelijke gebieden waar de groei van het aantal banen zich aftekent valt ook het Woonplein op. Deze voormalige Woonboulevard werd ruim drie haar geleden door brand verwoest, maar floreert nu als nooit tevoren.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
310 stemmen