Volledig scherm
Jasper Slaghuis © Emiel Muijderman

Hits uit de hele wereld naar Enschede

ENSCHEDE - Wie op zoek is naar een specifieke plaat heeft grote kans deze bij de Muziekbank Overijssel te kunnen lenen of kopen. Helemaal nu de Muziekbank, gevestigd op de eerste verdieping van de openbare bibliotheek aan de Pijpenstraat, bijna klaar is met het overzetten van de muziekcollectie van de Wereldomroep naar het eigen computersyteem.

De Muziekbank nam de collectie over toen de Wereldomroep in 2012 werd opgeheven. Deze deed al haar platen van de hand onder voorwaarde dat de Muziekbank zou zorgen voor behoud van de collectie. Daar zei Jasper Slaghuis, bedrijfsleider bij de Muziekbank, geen nee tegen. Na de schenking van de 70.000 platen, waaronder 40.000 cd's en 30.000 lp's, kunnen bezoekers nu kiezen uit een totale collectie van zo'n 150.000 platen.

'Geschenk uit de hemel'
Slaghuis kan het niet ontkennen: de muzikale collectie van de Wereldomroep is een geschenk uit de hemel, maar het invoegen in de eigen collectie een enorme klus. Ruim anderhalf jaar nu zijn vrijwilligers er dagelijks mee bezig: platen toevoegen aan het eigen systeem, voorzien van een beschrijving en de juiste codering, zodat klanten de plaat eenvoudig kunnen vinden. "Maar we zijn al een heel eind op weg. Het zal niet lang meer duren voordat alles zichtbaar is", verzekert Slaghuis.

Spotify
Met het aanbod van digitale muziekservices als Spotify, die mensen toegang geeft tot miljoenen nummers, rijst de vraag hoe toekomstbestendig de Muziekbank is. Slaghuis: "We zien hier inderdaad weinig tieners. Maar als ze de twintig passeren, komen ze ineens wel weer, omdat ze op zoek zijn naar verdieping. Kijk, de digitale wereld kent ook grenzen. Niet alle platen zijn op Spotify te vinden. Dan is er ook nog een groep mensen die niet digitaal naar muziek kunnen of willen luisteren."
 

poll

'Almelo verdient eigen spoedpost tandartsen'

'Almelo verdient eigen spoedpost tandartsen'

  • Eens, Enschede is niet voor iedere Twentenaar om de hoek (66%)
  • Onzin, één tandartsenspoedpost in Twente is meer dan voldoende (18%)
  • Al moet ik een uur rijden! Ik ben allang blij dat er een spoedpost is (16%)
1336 stemmen