Volledig scherm
Mannen met kleine hondjes worden nu extra in de gaten gehouden door de politie, nadat maandag twee personen met drie jonge hondjes zijn gearresteerd voor illegale handel in puppy's. © Ben Lensink

Hoe dinsdag opnieuw puppydealers tegen de lamp lopen in Enschede: ‘Psssst! Puppy kopen?’

ENSCHEDE - Surveillerende politie-agenten reden dinsdagochtend stapvoets het H.J. van Heekplein in Enschede op. Ze stoppen naast twee mannen met een rugzak en een hond aan de lijn. Het duo wordt aan de tand gevoeld en moet zijn identiteitsbewijs laten zien.

Na een kort onderhoud mogen de twee verder lopen. Met de hond Lady, zeven maanden oud en ‘een mix’, zoals een van hen het noemt. De wegen van beide mannen scheiden zich. Ze gaan alleen verder, de stad in.

Gebrekkig Duits
Beiden springen van de hak op de tak in uiterst gebrekkig Duits. Aan hun verhaal is geen touw vast te knopen. Ze komen uit Slowakije, zeggen ze.

Enkele dagen geleden heeft een van hen zich laten ontvallen dat hij uit Hongarije komt. Een gaat op zijn rugzak zitten voor de bouwschutting rond het terrein waar vroeger de Hema stond. Hij haalt nog maar eens zijn identiteitskaart uit z’n zak. Slowakije staat er op. Ze zijn via Tjechië en Duitsland in Enschede beland.

'In Slowakije is geen geld'
„Thuis in Slowakije is geen geld en geen charitas”, zegt een van de mannen. „We moeten wel iets.” Even later beweert hij met de hand op z’n hart dat’ie nooit puppies zou verkopen.

Dinsdag merkten ze dat mannen met kleine hondjes extra in de gaten worden gehouden door de politie, nadat maandag twee personen met drie jonge hondjes zijn gearresteerd voor illegale handel in puppies.

Gezelschap in de cel
De beide mannen werden meegenomen naar het bureau. „Gelukkig hadden ze in ieder geval wat gezelschap in de cel”, laat de politie op Facebook weten.

De politie kwam het duo op het spoor na een telefonische melding van iemand die in het centrum was aangesproken door het tweetal. „Psst, puppy kopen?”, vroegen ze. Zo heeft de politie het op Facebook gezet. Een van de bellers is Wendy Brinkman. Ze meldt op Facebook, blij te zijn dat de hondjes zijn meegenomen.

Pups hadden honger
Zelf heeft ze de hondjes meerdere keren eten en drinken gebracht, want ze waren bijna uitgedroogd en hadden honger.

Ook André Assink, inspecteur bij de landelijke inspectiedienst dierenbescherming, reageert op Facebook en meldt ‘dat het pups uit het buitenland blijken te zijn, die mogelijk niet zijn ingeënt tegen rabiës’.

Liefdevol opgevangen
Overigens maakt de politie bekend dat politie dat de pups inmiddels liefdevol zijn opgevangen door het dierenasiel in Oldenzaal. ‘Daar wordt gezocht naar een nieuw baasje’.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

Volledig scherm
De agenten hebben deze mannen alleen op hun identiteitsbewijs gecontroleerd. Zij hebben echter niets met de puppyhandel te maken. © Ben Lensink
Volledig scherm
Deze pups werden afgelopen maandag te koop aangeboden. Wendy Brikman heeft de mannen meerdere keren gezien en besloot maandag de pups van eten en drinken te voorzien. © Wendy Brikman

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (58%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
399 stemmen