Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hoe het Twentse rood-wit-blauw de clubkleuren van Willem II werden

ENSCHEDE - Willem II bestaat vandaag 120 jaar. Wat weinig mensen weten is dat het shirt afkomstig is van PW uit Enschede.

Eind negentiende eeuw roken textielbaronnen de dikste sigaren. De zaken gaan crescendo in de textielsteden Tilburg en Enschede. „In Enschede bestond al een voetbalclub, die ook een koninklijke naam droeg: Prinses Wilhelmina. Dat wisten ze in Tilburg", vertelt Harrie Balke (64), voorzitter van de Enschedese Footballclub Prinses Wilhelmina.

Setje over
In Tilburg bestond nog geen club, maar die willen ze daar zo snel mogelijk oprichten. Willem II wordt opgericht, Balke: „PW had het rood-wit-blauwe als shirt, de driekleur van de Nederlandse vlag. Dat paste helemaal bij de koninklijke naam van PW. Tussen textielbaronnen uit Enschede en Tilburg is er toen contact geweest. Hadden ze in Enschede niet een setje rood-wit-blauwe shirts over? Want die zouden ook goed passen bij de evenzeer koninklijke naam Willem II.”

Kort na het oprichtingsjaar zat Willem II namelijk met een probleem: er waren nog steeds geen clubtenues. En zo gaat er in Enschede een restpartij aan tricots van het schap. Willem II-clubarchivaris Harrie Verhoeven denkt te weten wie de shirts meenamen: „Kinderen van het Willem II-gezin Van den Bergh studeerden aan de Hogere Textielschool in Enschede. Zij brachten de shirts in 1903 mee naar Brabant.”

Titelkandidaat
Opvallend genoeg is het juist PW - tegenwoordig actief in de vierde klasse op zaterdag -  dat die jaren indruk maakt. Rond 1905 doet de club mee in de strijd om de landstitel. Willem II is dan, begin twintigste eeuw, slechts een recreatieclubje. Op 5 mei 1907 staat topploeg PW tegen HVV in de finale om de landstitel. Het team verliest. Daar kan ook Willem G. Janssen geen verandering in brengen, het besnorde raspaardje van de Enschedeërs. Balke: „Het is onze enige international ooit.”

Om de banden te bekrachtigen, laat Willem II-woordvoerder Wouter Janssen weten dat de club het bestuur van PW wil uitnodigen. Ter ere van het 120-jarige bestaan. „Het is mooi als PW dat meeviert.”

Volledig scherm
Harrie Balke (L) en Diederik Oord van PW, © Emiel Muijderman

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (19%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
366 stemmen