Volledig scherm

Hoeveel evenementen kan Enschede aan?

ENSCHEDE - Green Vibrations, Trek, Culturele Zondag, Muziek in de Straten, Lapjesmarkt en spektakel rond rampenbestrijding op voormalige vliebasis Twenthe. Liefst zes grote evenementen telde Enschede afgelopen weekend. Toegegeven, het is een luxeprobleem. Maar kan er ook te veel tegelijk te doen zijn in de stad?

Het is voorjaar, de kans op mooi weer is groot en de vakantie is nog niet aangebroken. Dus kiezen festivalorganisaties graag voor deze tijd van het jaar. En zo kan het gebeuren dat er in één weekend liefst zes grote evenementen op korte afstand van elkaar zijn. Is dat een last, of versterken de festivals elkaar? Een beetje van beide, leert een rondgang.

Te veel van het goede?

Directeur Marieke ter Brugge van Enschede Promotie twijfelt ook of het dit weekend niet een beetje te veel van het goede is. Deze organisatie stelt de kalender samen en houdt in de gaten of er geen evenementen tegelijk zijn die elkaar in de weg zitten. ,,Als de dingen die er te doen zijn mikken op verschillende doelgroepen, vind ik dat het kan. Dit weekend is er overlap, we zullen goed evalueren om te kijken of het in de toekomst anders moet. Aan de andere kant is het zo dat een festival als Trek één weekend voor Enschede heeft, de andere weekenden trekt de foodcaravaan naar andere steden. Dan is het een kwestie van: ja of nee zeggen als zo'n organsatie Enschede wil aandoen. Trek was vorig jaar een groot succes. Dus hebben we natuurlijk 'ja' gezegd."

Muziek in de Straten

Dat Enschede Promotie zelf het festival Muziek in de Straten organiseert, dat dit en vorig weekend in het centrum speelde, is misschien niet zo handig. ,,Maar we zochten naar een datum waarop het twee weekenden achter elkaar koopzondag was. En dat was nu."

Muziek in de Straten is tegelijk met en op dezelfde plek als Culturele Zondag. Audry Hoemakers tekent daar voor de organisatie. Zij haalt haar schouders op. ,,Evenementen kunnen elkaar ook versterken. Op Culturele Zondag kijken wij altijd hoe we dingen die er toch al zijn, kunnen meenemen in het programma.”

Geen probleem

Voor Emile Faulborn van het Food Truck Festival is het allemaal geen enkel probleem. Zijn festival trekt langs negen grote steden en wat er dit weekend verder allemaal is te doen in Enschede, hij wéét het niet eens. ,,Voor ons staat voorop dat wij dagelijks tussen de vijf- en tienduizend mensen trekken. Dat lukt in Enschede prima. Zeker in een weekend met prachtig weer."

Rob Duursma van Winkelhart Enschede, dat deze zondag de lapjesmarkt op het Van Heekplein organiseert, is minder gelukkig. "Dit weekend is er sprake van overkill. Er had beter moeten worden gespreid. Dat het Food Truck Festival er is in het Volkspark, hartstikke mooi. Maar in het centrum is het gewoon te veel. Er is niks mis mee als je de leuke dingen een beetje over de weekenden verdeelt."

Volledig scherm

Archiefbeeld Annina Romita.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
© Annina Romita

poll

Politieke partij uit Hengelo wil oplaten ballonnen verbieden

Politieke partij uit Hengelo wil oplaten ballonnen verbieden

  • Wat een onzin, ballonnen zijn juist feestelijk en leuk (23%)
  • Ik snap het wel, de gevolgen voor de natuur worden onderschat (51%)
  • Dit is echt een typisch politiek proefballonnetje (27%)
1097 stemmen