Volledig scherm
© Christian van der Meij

Hof van Twente aantrekkelijk voor hondenbezitters

HENGELO - Het kan financieel voordelig zijn om als hondeneigenaar te verhuizen naar een plattelandsgemeente, zeker voor wie meer dan één hond heeft. Hof van Twente, Dinkelland, Tubbergen en Berkelland heffen geen hondenbelasting, Oldenzaal vraagt ruim honderd euro per jaar.

De tarieven van hondenbelasting lopen in deze regio mijlenver uiteen, blijkt na het raadplegen van de tarieven over 2016 van de verschillende gemeenten. Het gaat alle kanten op: van helemaal niets tot een schappelijk bedrag of een enorme aanslag. In de regio Twente-Achterhoek staat Oldenzaal op nummer één. De stad vraagt voor een eerste hond 102 euro. Wie een tweede hond in huis haalt, moet daar nog eens 140 euro bij optellen. Dit zogenaamde progressieve tarief wordt in meer gemeenten toegepast, om het aantal honden enigszins binnen de perken te houden.

Compacte stad
De gemeente Oldenzaal geeft als verklaring dat het “een compacte stad” is met minder openbare ruimte. “Dat betekent dat we de voorzieningen meer aan de randen hebben moeten aanleggen. Het gaat om goede voorzieningen waar veel aandacht aan wordt besteed. Vandaar het hogere tarief”, aldus een woordvoerder.

Plattelandsgemeenten
Wie als hondenbezitter geen euro wil uitgeven, kan het beste naar een plattelandsgemeente verhuizen. Berkelland, Tubbergen, Dinkelland en Hof van Twente heffen geen hondenbelasting. Toen Goor nog een zelfstandige gemeente was, moest er wel worden betaald. De andere kernen kenden die belasting niet, waarna bij de fusie tot Hof van Twente is besloten alles gelijk te trekken. Een tweede reden is, zo zegt een woordvoerster van Hof van Twente, dat de kosten van het innen en handhaven niet opwogen tegen de baten.

Vingers tikken
Hondenbelasting ligt gevoelig: het is geen zogenaamde doelbelasting maar een algemene belasting. Dat betekent dat gemeenten volgens de Gemeentewet zelf mogen bepalen of ze de opbrengst besteden aan voorzieningen voor honden in de stad. Maar niemand kan een stad op de vingers tikken als met het geld lantaarnpalen worden opgeknapt of wegen worden onderhouden.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1630 stemmen