Volledig scherm

Hoge nood in Hengelo? Dan naar de bieb!

HENGELO - Tijdens de openingstijden van de bibliotheek aan de Beursstraat, zo’n zestig uur per week, wil de bieb de toiletten ook openstellen voor bezoekers van de binnenstad. Daarvoor worden pakweg zes tot zeven vrijwilligers gezocht die elk een paar uur in de week de toiletten schoon willen houden.


Bezoekers van de binnenstad die gebruikmaken van de voorziening zouden bijvoorbeeld 40 eurocent moeten betalen. De vrijwilligers mogen het geld houden dat binnenkomt tijdens de uren die zij werken. De toiletgroep, die onlangs van frisse nieuwe kleuren werd voorzien, bevindt zich achter een paneel in de koffiecorner Coffee Star.

V&D

De actie van de bibliotheek komt niet uit de lucht vallen. Na het sluiten van V&D is er voor vrouwen die de binnenstad bezoeken nauwelijks nog gelegenheid om een openbaar toilet te gebruiken. „Dat kan alleen nog bij de Hema en misschien hier of daar bij horecagelegenheden, dat is niet helemaal duidelijk”, zegt Maria Roethof, manager publieke dienstverlening van de bibliotheek. Ook aan de achterkant van de kiosk op het Marktplein zijn damestoiletten die voor binnenstadbezoekers toegankelijk zijn.
Voor mannen zijn er diverse openbare toiletten beschikbaar, bijvoorbeeld voor het stadhuis, aan de achterzijde van het invalidentoilet. Ook aan de Enschedesestraat kunnen zij terecht, al is dat toilet in verband met werkzaamheden tijdelijk weggehaald. Het komt op een andere plek terug.

Zwijnenstal

„Het gaat ons erom dat wij iedereen gelegenheid bieden een toilet te bezoeken”, stelt Maria Roethof. „Zodat mensen iets langer in de stad kunnen blijven. Ik denk dat wij daarmee de gemeenschap helpen. We willen de warme huiskamer van Hengelo zijn en ook toiletbezoek mogelijk maken en mensen erop wijzen dat het hier kan. We willen daar dan wel een vorm van toezicht op houden. Geen onbemensd toilet, dan wordt het binnen de kortste keren een zwijnenstal.” De bibliotheek wil ook graag met de gemeente overleggen over een vorm van steun. De gemeente kan daar op dit moment niet op reageren in verband met vakantie van de bouwkundig adviseur, die de geëigende persoon is om met de bibliotheek hierover in gesprek te gaan.

Poll

MST in Enschede slecht bereikbaar voor bezoekers

MST in Enschede slecht bereikbaar voor bezoekers

  • Onbegrijpelijk, waarom meerdere wegafsluitingen tegelijk? (27%)
  • Als je goed de omleidingen volgt, valt het wel mee (10%)
  • Het MST had nooit in hartje Enschede gebouwd moeten worden (63%)
1290 stemmen