Volledig scherm
© Charel van Tendeloo

Hudson's Bay wil naar V&D Enschede

ENSCHEDE – Het Canadese warenhuisconcern Hudson’s Bay wil zich graag vestigen in het oude V&D-pand aan het Van Heekplein in Enschede. Dat heeft het bedrijf dinsdagmorgen zelf gemeld op een persconferentie in Amsterdam.

Hudson’s Bay wil de komende twee jaar zeker twintig vestigingen openen in Nederland. Daarvoor kijkt het nadrukkelijk naar oude V&D-panden. Die moeten dan wel eerst stevig verbouwd worden door de eigenaren. Hudson’s Bay noemde dinsdagmorgen een aantal potentiële lokaties. Daaronder waren ook Enschede en Zwolle.

Europese markt veroveren
Hudson’s Bay is sinds vorig jaar bezig de Europese markt te veroveren. In 2015 werd in Duitsland de warenhuisketen Kaufhof met 137 vestigingen overgenomen en in België de 16 warenhuizen van Inno. De Canadezen zijn ook eigenaar van de Amerikaanse keten Saks, met 41 warenhuizen. De bekendste daarvan is het prestigieuze en peperdure Saks Fifth Avenue in New York. Hudson’s wil de outletversie daarvan, Saks OFF 5th, integreren in de nieuwe Nederlandse winkels. Hudson’s Bay wil in haar warenhuizen mikken op luxere producten, bekende merknamen en snel wisselende collecties.

CEO Richard Baker kocht Hudson’s Bay Canada in 2008. De warenhuisketen verkeerde destijds in minstens zo deplorabele staat als V&D in z’n laatste dagen. Baker liet er een nieuwe, hippere en luxere formule op los en binnen een paar jaar werd er weer winst gemaakt. Naar verluidt heeft Baker een ontzettende hekel aan lelijke gevels: zijn warenhuizen moeten aan de buitenkant weerspiegelen dat het binnen goed toeven is. Wat dat voor de Enschedese vestiging betekent is nog niet bekend.

2500 banen
De vestigingen in Nederland leveren volgens het bedrijf naar verwachting 2500 banen op. Ook schat Hudson's Bay dat de bouwwerkzaamheden in verscheidene Nederlandse steden ook nog eens goed zijn voor 2500 banen.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
796 stemmen