Volledig scherm

In beeld | De 7 beelden die de oevers van De Doorbraak bij Almelo sieren

ALMELO - Zeven beelden van Rinus Roelofs markeren sinds kort De Doorbraak, het nieuwe beeklandschap bij Almelo. Ze zijn ontworpen door Rinus Roelofs uit Hengelo. „Ook over honderd jaar moet nog steeds duidelijk zijn dat dit land door mensen is gemaakt.”

De Doorbraak: Roelofs is er sinds 2012 mee bezig geweest. Of hij een kunstwerk kon ontwerpen voor een nieuwe beek bij Almelo, luidde de vraag die het Waterschap Vechtstromen hem stelde. Vier jaar later is de opdracht voltooid. 

Draaiingen 
De beelden met hun draaiingen en in elkaar grijpende, abstracte vormen zijn onmiskenbaar die van hem. Roelofs, die ooit wiskunde studeerde aan de UT, maakt ze al bijna dertig jaar. Geïnspireerd door Leonardo, de kunstenaar in wiens tekeningen hij vijf jaar geleden een fout ontdekte, maar vooral ook geïnspireerd door Escher.

Zijn atelier in het Tuindorp in Hengelo staat vol met kleine en grote modellen van de complexe bollen, koepels en andere wiskundige structuren die hij, vaak met behulp van de computer, wist te realiseren.

„Wat Escher deed op papier, doe ik in de ruimte.” Voor De Doorbraak was steeds een groep van dertig tegels het uitgangspunt. „Ik wilde zien wat er gebeurt als je er in 3D mee gaat spelen. Dat begint heel simpel, maar het wordt steeds complexer. De fietsers en wandelaars zien dat straks ook. De beelden lijken te stromen, net als het water.”

Cortenstaal
De keuze voor cortenstaal maakte hij bewust. Collega-kunstenaar Evert Strobos is verantwoordelijk voor de uitvoering. 

De Doorbraak wordt vrijdag officieel geopend. Dat gebeurt onder meer door 70 leerlingen van drie basisscholen uit de omgeving: St. Stephanus uit Bornerbroek en Zenderen en De Akkerwal uit Ypelo. 

Leest u dit artikel in de Tubantia-app? Klik dan hier om de foto's van de beelden te bekijken.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Rinus Roelofs bij een van de door hem ontworpen beelden langs De Doorbraak. Foto: Emiel Muijderman

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (54%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (15%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
687 stemmen