Volledig scherm
© Frans Nikkels

Ineens stond uitkijktoren bij Hengelo er, maar beklimmen is nog doodeng

HENGELO Ineens stond ie er, de uitkijktoren tussen de Torenlaan en de A1, bij het Weusthag. De onderdelen lagen al klaar, de toren met z’n slanke taille kon als een bouwpakket in elkaar worden gezet. Zaterdag kwam de bovenste helft erop.  

Maandagmiddag volgde het plateau, dat bezoekers een panorama van de omgeving biedt. Maar die moeten nog even geduld betrachten, want eerst moet er nog een voetpad naar de toren komen. Dat gebeurt na de bouwvak.

Wenteltrap

Wie dat echter durfde, kon gisteren alvast de wenteltrap naar boven beklimmen. Want die zat er al in. Een enigszins duizelingwekkende ervaring: de trap is nog niet aan de toren verankerd. Enkele waaghalzen deinden daardoor op 20 meter hoogte lekker mee met de straffe wind die dwars door de toren van geperforeerd bruin cortenstaal blies.

Verbinding

Wethouder Marcel Elferink, met het stadspark Weusthag in zijn portefeuille, durfde wel. „Je ziet hier zowel het ene als het andere deel van het Weusthag, dit is een visuele verbinding”, sprak Elferink, zich stevig aan de leuning vasthoudend. De kleigaten van Rientjes blijken inderdaad goed zichtbaar, maar van de Houtmaatvijver aan de overkant van de A1 is slechts een glimp te zien: een dichte laag zomers groen belemmert het doorkijkje. Maar dat wordt in het najaar vanzelf beter, beloofde de wethouder.

Provincie

Vanaf de grond tot de bovenkant van de railing is de uitkijktoren 22,50 meter hoog. De kosten, 115.000 euro, zijn volledig door de provincie betaald.

Volledig scherm
Hij staat er eindelijk: de uitkijktoren bij het Weusthagpark langs de A1. © Frans Nikkels

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2547 stemmen