Volledig scherm
Het buitengebied van Hengelo. © Carlo ter Ellen

Integriteit Hengelose politiek en ambtenarij onder vergrootglas

HENGELO - HENGELO - Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo wil een onafhankelijk integriteitsonderzoek naar alle ambtelijke en politieke rollen rond de totstandkoming van het bestemmingsplan buitengebied 2010 in zijn gemeente. Hij schakelt daarvoor het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) in.

Aanleiding vormen diverse kwesties waarbij Johan Harink is betrokken, fractievoorzitter van het CDA in de raad. Harink kwam een paar weken geleden in het nieuws nadat was gebleken dat er een bouwblok was ingetekend op zijn boerenerf in Oele in het buitengebied van Hengelo, zonder dat daarbij de regels waren gevolgd.Wethouder Marcel Elferink sprak over 'een ambtelijke fout'.

Eerdere uitbreiding
De zaak kwam in een stroomversnelling na berichten in deze krant, waarin bouwkundig adviseur Jan Beltman sprak over ‘niet integer handelen’ van Harink. In 2010 zou Harink ook al hebben mogen uitbreiden, zonder dat de raad het wist. Bovendien was Harink toen fractiewoordvoerder bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Spoedinspectie
Als direct belanghebbende had hij dit volgens de gedragscode voor raadsleden niet mogen doen. Tijdens een gemeentelijke spoedinspectie op zijn erf bleek dat hij illegaal een brug had gebouwd over de Oelerbeek, verharding aanbracht rond een stal, aanpassingen deed aan een veeschuur en dat hij een mestbak met overkapping bouwde.
  Verkeersbord
Harink, meer dan dertig jaar gemeenteraadslid,  zei niet op de hoogte te zijn van de noodzaak van vergunningen. Ook zou hij hebben verzocht om verharding van een zandweg naast zijn erf, maar ontkent hij de hand te hebben gehad in de verharding van een zandweg naast zijn erf. Die werd geasfalteerd op kosten van de gemeente, zonder vergunning en er werd een verkeersbord ‘verboden voor verkeer geplaatst.

Brief
De politie stelt verder onderzoek in naar herkomst van een brief die door Harink zou zijn gestuurd aan ‘klokkenluider’ Beltman. Harink ontkent. De brief suggereert een corrupte gemeente. ‘Als je de verantwoordelijke ambtenaren kent ben je van succes verzekerd. Bij de gemeente Hengelo help je elkaar voort.’In de gemeente Hengelo hebben vooral de fracties van Lokaal-Hengelo en Pro Hengelo zich vastgebeten in deze zaak. ProHengelo is dit alles reden om Harink op te roepen zijn raadszetel beschikbaar te stellen.

Poll

Aantal rokers dat om ‘stophulp’ vraagt bij zorgverzekeraar explodeert

Aantal rokers dat om ‘stophulp’ vraagt bij zorgverzekeraar explodeert

  • Mooie ontwikkeling, op naar een rookvrije generatie! (24%)
  • Waarom wordt dit wel vergoed vanuit de basisverzekering en mijn kwaaltjes niet? (35%)
  • Serieuze hulp? Het enige dat je nodig hebt is doorzettingsvermogen (41%)
66 stemmen