Volledig scherm

Interview | Deze band uit Enschede is klaar voor de doorbraak

ENSCHEDE - Op middelbare school Kottenpark werd de basis gelegd voor Nairobi Golf Kid, een talentvolle indiepop-band uit Enschede. De studenten zijn klaar voor een doorbraak. “Maar wel zonder concessies. Wij zijn geen Kensington.”

Zaterdag traden de mannen, 23 en 24 jaar oud, op in ‘hometown’ Enschede, op het Green Vibrations Festival. De festival-watchers van deze krant spraken de band na afloop van hun optreden. Een introductie.

Wie? Nairobi Golf Kid
Namen? Thije Kor (vocals en gitaar), Dylan Jongbloed (gitaar), Michiel Brantjes (drums), Per Vissers (bassist), Rick Bakker (manager).
Wat spelen ze? Indiepop, maar veelzijdigheid qua muziek tekent de band. Zo draaide drummer Michiel zaterdag op Green Vibrations voorafgaand aan zijn eigen optreden als DJ (!). Hij draait dan house en techno.

Waar komt de bandnaam vandaan? Vaak verzinnen de jongens een spannend verhaal, maar het komt er op meer dat ze het gewoon mooi vonden klinken. Zanger Thije was net terug uit Nairobi toen een naam verzonnen moest worden, en Michiel golft veel. Dus tsja, veel spannender dan dit wordt het niet. 
Waar repeteren ze? Bij de ouders van drummer Michiel in Enschede is een heuse repetitieruimte gebouwd. Met de buren zijn afspraken gemaakt.

Hoezo gaan ze doorbreken? De band is geselecteerd voor Popronde 2016, een landelijk evenement waarbij talentvolle bandjes door heel Nederland trekken. Bekende bands als Kensington en Handsome Poets zijn daar ook ontdekt.

Lees hieronder verder

Maken ze potentiële hits? Niet echt. Per: “Als we de top 40 halen, zou dat per ongeluk moeten zijn. We zijn geen hitmachine en willen zeker geen concessies doen aan onze muzieksmaak. We zijn geen Kensington, hoewel we natuurlijk best zo groot zouden willen worden.”

Wat maken ze dan wel? Wat ze mooi vinden. Thije: “Het grappige is: wij vinden onszelf best vernieuwend, maar oudere mensen zeggen ook wel eens: leuk dat van die jonge jongens oude muziek maken, haha.”

Verder? Lang klooide Nairobi Golf Kid naar eigen zeggen maar wat aan, van een serieus plan was nauwelijks sprake. Sinds Rick Bakker als manager bij de band betrokken is, boeken ze meer progressie. Popronde 2016 is een van de dingen die de groep de serieuze hoek op dwingt. Zaterdag stonden ze op Green Vibrations en lieten ze in een thuiswedstrijd horen wat ze kunnen.

Thije: “Het leuke hier is dat er veel vrienden en bekenden zijn. Twee jaar geleden stonden we er ook, maar toen ging het helemaal mis. Na één nummer vloog de versterker letterlijk in de fik. Daarna hebben we maar wat aangeklooid, maar echt een succes was dat niet, haha.”

Toeren in oude auto
De jongens zijn allemaal opgegroeid in Enschede, maar op drummer Michiel na wonen en studeren ze in Utrecht. Het studentenkamertje daar is een plek om te oefenen, maar veel vaker rijden ze terug naar Enschede om in de oefenruimte van de ouders van Michiel te jammen en spelen.

Ze leiden het leven zoals dat bij een beginnend bandje hoort. Nederland rondtoeren in een oude auto, die het zo af en toe begeeft. Veel drinken, roken, filosoferen en praten over muziek.

Diepgang
Hun smaak is divers, zo is drummer Michiel tegenwoordig meer met techno bezig dan met andere muziekstijlen. Hij draait als DJ en organiseert feesten voor Basic Grooves en Broodje Aap. “Ik snoep van twee walletjes”, zegt hij zelf. “Maar het cliché dat indiepop-bandjes hun inspiratie uit alles behalve indiepop halen, klopt wel een beetje.”

Zo is Afrikaanse muziek een grote inspiratiebron voor de band, net als Radiohead dat vroeger voor ze was. Thije: "Je begint bij Red Hot Chili Peppers, maar hoe ouder je wordt, hoe meer diepgang je zoekt. Die vinden we nu bijvoorbeeld in de Afrikaanse muziek. Het sluit ook mooi aan bij onze naam."

Waar het verhaal eindigt? Ze hebben geen idee. En eigenlijk maakt dat ook niets uit. Thije: "Tuurlijk droomden wij vroeger als jochies om een echte rockster te worden. Die droom blijft de komende jaren gewoon lekker staan."

Volledig scherm
Thije, Per en Michiel van de Nairobi Golf Kid © Joost Dijkgraaf

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (26%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
567 stemmen