Volledig scherm
Jeroen Hatenboer © Annina Romita

Jeroen Hatenboer: wellicht iets te veel op cultuur bezuinigd

ENSCHEDE - De bezuinigingen op kunst en cultuur hadden wel wat minder gekund. De ontboezeming is van cultuurwethouder Jeroen Hatenboer. Hij deed die in het verre Amsterdam tijdens het Paradisodebat aan het einde van de Uitweek, de aftrap van het culturele jaar in ons land. „We zijn destijds, onder invloed van de populisten, wellicht te ver gegaan in onze aanval op de kunstsubsidies”, zei Hatenboer in de microfoon.

Het ‘wellicht te ver’ van Hatenboer is een bedrag van 300 miljoen euro dat de laatste jaren is bezuinigd op cultuur. Partijgenoot Halbe Zijlstra zette als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2010-2012 de aanval in. Daarvan is in onze herinnering de dreigende sluiting van het Rijksmuseum Twenthe gebleven.

Verantwoordelijk
In de woorden van VVD’er Hatenboer in Paradiso echoot het sorry van premier Mark Rutte na. Die excuseerde zich zaterdag voor het verbreken van verkiezingsbeloftes. Hatenboer is in Enschede verantwoordelijk voor de cultuur. In 2014 trok de stad er 18,4 miljoen euro voor uit. In 2019 staat er nog een bedrag van 16,4 miljoen op de begroting. Het geld is voor een belangrijk deel bij de bibliotheek en TwentseWelle weggehaald.

In de rijksbegroting is komend jaar weer wat extra geld voor cultuur: 24 miljoen. In Enschede is daarvan nog niets terug te zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
515 stemmen