Volledig scherm
Jeroen Hatenboer © Annina Romita

Jeroen Hatenboer: wellicht iets te veel op cultuur bezuinigd

ENSCHEDE - De bezuinigingen op kunst en cultuur hadden wel wat minder gekund. De ontboezeming is van cultuurwethouder Jeroen Hatenboer. Hij deed die in het verre Amsterdam tijdens het Paradisodebat aan het einde van de Uitweek, de aftrap van het culturele jaar in ons land. „We zijn destijds, onder invloed van de populisten, wellicht te ver gegaan in onze aanval op de kunstsubsidies”, zei Hatenboer in de microfoon.

Het ‘wellicht te ver’ van Hatenboer is een bedrag van 300 miljoen euro dat de laatste jaren is bezuinigd op cultuur. Partijgenoot Halbe Zijlstra zette als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2010-2012 de aanval in. Daarvan is in onze herinnering de dreigende sluiting van het Rijksmuseum Twenthe gebleven.

Verantwoordelijk
In de woorden van VVD’er Hatenboer in Paradiso echoot het sorry van premier Mark Rutte na. Die excuseerde zich zaterdag voor het verbreken van verkiezingsbeloftes. Hatenboer is in Enschede verantwoordelijk voor de cultuur. In 2014 trok de stad er 18,4 miljoen euro voor uit. In 2019 staat er nog een bedrag van 16,4 miljoen op de begroting. Het geld is voor een belangrijk deel bij de bibliotheek en TwentseWelle weggehaald.

In de rijksbegroting is komend jaar weer wat extra geld voor cultuur: 24 miljoen. In Enschede is daarvan nog niets terug te zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Live Voetbal

home logo PSVPSV
77'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

Ex-accountant FC Twente krijgt tuchtklacht aan de broek

  • Ik heb altijd gezegd dat we nog lang niets alles weten over het grote bedrog (45%)
  • Kunnen we nu ophouden over die crisis? Er is toch schoon schip gemaakt? (27%)
  • Laten we eerst afwachten of er een sanctie wordt opgelegd, voor we oordelen (28%)
1033 stemmen