Volledig scherm
© Thinkstock

Jeugdhulp in Hengelo is vaak niet op tijd

HENGELO - Zeven van de tien jongeren die in Hengelo jeugdhulp aanvragen, worden snel geholpen. De overige 30 procent wordt niet op tijd geholpen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 155 jongeren die hulp nodig hebben, en hun ouders. De gemeente heeft op dit moment niet paraat waarom zoveel jongeren niet op tijd hulp krijgen.

Het college wil de Organisatie voor Zorg en Jeugd in Twente (OZJT) vragen ‘of het mogelijk is een brede inventarisatie te doen naar de wachttijden bij de door de gemeente gecontracteerde aanbieders van jeugdhulp’. Aan het einde van dit jaar worden resultaten pas inzichtelijk.

Dat blijkt uit de antwoorden van B en W op schriftelijke vragen van CDA-raadslid Maureen Muller. Zij baseert zich op de nationale wachtlijstenproblematiek binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de bevindingen over 2015 van de Kinderombudsman. Ruim de helft van de huisartsen geeft aan niet direct hulp te kunnen bieden bij jonge patiënten. Muller vraagt zich af of de problematiek ook duidelijk te zien is in Hengelo.

Huisartsen Vereniging

De nationale wachtlijstenproblematiek werd vastgesteld in een rapport van de Landelijke Huisartsen Vereniging. In de reactie van B en W aan Muller stelt het college alleen verantwoordelijk te zijn voor de geestelijke zorg bij mensen tot 18 jaar. Muller vindt dat antwoord vreemd, want haar vragen waren juist alleen gericht op jeugd-GGZ.

Het college heeft een cliëntenonderzoek laten doen, waar hulp binnen de jeugd-GGZ een onderdeel van is. Daaruit blijkt dat 30 procent niet snel genoeg wordt geholpen. Op welke gevallen die cijfers gebaseerd zijn, geeft het college niet aan. „Ik heb nu wel antwoorden gekregen, maar nog geen duidelijkheid over de gevallen’’, aldus Muller.

De snelle hulp bij Hengelose jongeren is, volgens het college, voornamelijk te danken aan de praktijkondersteuners jeugd (POH-jeugd). Die zijn sinds 2015 bij vier huisartsenpraktijken aangesteld. Deze ondersteuners zijn echter bedoeld voor de lichte vormen van hulp.

Het college sluit niet uit dat de ‘zware gevallen’ onder de 30 procent vallen. Muller: „Dat is wat ik wil weten, maar voor de antwoorden op die vragen moet ik wachten op meer duidelijkheid’’, vertelt ze.

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (52%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (15%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (33%)
670 stemmen