Volledig scherm
© Lars Smook

Justitie grijpt in bij ‘legaal’ hennepproject in Enschede

ENSCHEDE - Het Ministerie van Veiligheid en Justitie trekt de stekker uit het CBD-project van het Enschedese bedrijf LaCassini Research. LaCassini Research in Enschede leverde sinds begin dit jaar particulieren zaad voor volgens het bedrijf ‘legale’ teelt van vezelhennep.

De activiteit werd gedoopt als het CBD-project, omdat de hennep een hoog gehalte cannabidiol (CBD) en minder dan 0,2 procent THC zou bevatten. THC is de stof in hennep waar je stoned van wordt.
  Aandoeningen
Dankzij de cannabidiol zou de vezelhennep heilzaam werken bij aandoeningen als reuma, astma, epilepsie en slapeloosheid. Vezelhennep vormt bovendien de basis van een alternatief voor beton, dat kan worden gebruikt in de bouw.
Nieuwe poot
LaCassini Research bestaat sinds vorig jaar. Het op het Business & Science park in Enschede gevestigde laboratorium is gespecialiseerd in het ontwikkelen en testen van voedingssupplementen en cosmetica. Het keuren van vezelhennep zou een nieuwe poot onder het jonge bedrijf moeten worden. Om die markt te helpen creëren begon het bedrijf zelf met de verkoop van gecertificeerd zaad van het hennepras Finola. LaCassini Research kocht het zaad in Finland. Klanten konden voor 35 euro bij het Enschedese bedrijf een kweeklicentie kopen en ontvingen naast de licentie een startpakket met honderd zaadjes en een bij de politie in te leveren kennisgeving, waarin de licentiehouder de legale hennepteelt meldt.
Ontheffing
Volgens woordvoerster Sentina van der Meer van het Ministerie van Veiligheid en Justitie had LaCassini Research echter noch van het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn noch van het Ministerie van Economische Zaken ontheffing voor het kweken van medicinale hennep of het kweken van hennep voor bedrijfsmatige toepassingen. LaCassini Research verwijst naar mailcorrespondentie waaruit zou blijken dat die toestemming er wél was.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (16%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
1003 stemmen