Volledig scherm
© Lars Smook

Justitie vervolgt 4 mannen voor plofkraak op ING-bank Enschede

ALMELO/ENSCHEDE - Vier mannen worden vervolgd voor de plofkraak op de ING-bank, vrijdag 11 maart op het vroegere brouwerij-terrein in Enschede. Daarbij werd rond 17.500 euro buitgemaakt. Als hoofddaders ziet officier van justitie Xandra Tromp Carlito R. (30) uit de stad en de Irakees Amir A. (28). Zij zitten vast.

Als handlangers merkt justitie Rinaldo K. (25) en Hans van T. (55) aan. Zij zouden onder andere de scooters hebben gestolen die bij de geruchtmakende plofkraak werden gebruikt. Deze Enschedeërs werden woensdagmorgen 13 april in alle vroegte thuis van hun bed gelicht, door leden van twee arrestatieteams. Mediavertegenwoordigers mochten de aanhouding van Rinaldo K. vastleggen. Bij Van T. werd bij de AT-inval een hennepkwekerij ontdekt.

Achtervolging De voorlopige hechtenis van Rinaldo K. werd door de raadkamer van de Almelose rechtbank vastgesteld op de maximale 90 dagen. Zijn advocate Sandra Smid vocht die beslissing met succes aan bij het Gerechtshof in Arnhem. Hij werd op vrije voeten gesteld. Justitie ziet in hem de man die er na de plofkraak in vliegende vaart vandoor ging. Politieagenten staakten de achtervolging omdat het te riskant werd.

Onderzoek Aanklaagster Tromp besliste over Hans van T. dat hij niet in voorlopige hechtenis genomen hoefde te worden. K. en Van T. blijven verdachten. De planning is de strafzaak 13 september te behandelen. Rechtbankpresidente Fenny Teekman en haar collega's gaan ervan uit dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat nog technisch onderzoek doet, in kaart brengt of bij de plofkraak levensgevaar voor medewerkers of passanten is ontstaan. Die verdenking staat op de voorlopige dagvaardingen.

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
20'
0-0
sc HeerenveenHEE
away logo

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (27%)
1518 stemmen