Volledig scherm
© Thinkstock

Justitie wil 10,3 miljoen euro aan buit 'plukken' voor beleggingsfraude VSM

WINTERSWIJK/HENGELO - Welgeteld 10,3 miljoen. Die vermeende criminele buit wil het Openbaar Ministerie hoofdelijk verhalen op vier betrokkenen bij de beleggingsbedrijven Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) en Apex. Daar zouden zo'n 500 mensen totaal 27 miljoen euro hebben ingelegd en hebben zien 'verdampen'. Een groot deel van de gedupeerden, die gemiddeld 45.000 euro kwijtraakten, komt uit het oosten en noorden.

De geboren Winterswijker Paul T. (48) is door het OM als kopstuk aangemerkt. Hij is in oktober 2014 door de Almelose rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Giedo M. (45) uit Hengelo kreeg twee jaar en de Engelsman Colin C. (43) een jaar. Harold K. (50) uit Eindhoven en twee andere verdachten werden vrijgesproken. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachten gingen in hoger beroep. De eerste regiezitting daarin dient woensdag.

Ontnemingsvordering
Om de juridisch vastgelegde termijn van twee jaar niet te laten verstrijken, presenteerde fraude-officier van justitie Wim Bollen nu een voorlopige ontnemingsvordering, voor 10,3 miljoen per verdachte. Hij sprak over een 'rijstebrijberg aan cijfertjes'. Eerder al hekelden de Twentse rechters het FIOD-dossier. Dat werd lastig toegankelijk genoemd. Voor de criminele winst gaat justitie uit van een langere periode dan de rechtbank. In het vonnis staat dat 1,7 miljoen euro aan VSM werd onttrokken.

Criminele winst 
Rechtbankpresident Herman Stam en zijn collega-rechters verlangen voor 31 december een financiële onderbouwing van het OM. De rechtbank wil na de hoger beroep-zaak beslissen over de criminele winst.

Poll

Opkomstlied YNWA van FC Twente aan vervanging toe

Opkomstlied YNWA van FC Twente aan vervanging toe

  • Dit lied is van Liverpool, we hebben een eigen lied nodig (22%)
  • Nee! Ik krijg elke keer kippenvel als het lied door de Veste galmt (54%)
  • Boeiend, het gaat erom hoe er gevoetbald wordt (23%)
893 stemmen