Volledig scherm
© Thinkstock

Kans op Q-koorts in Twente heel klein

ENSCHEDE - Q-koorts laat in Twente al jarenlang amper wat van zich horen. Afgelopen vijf jaar zijn er welgeteld drie besmettingen gemeld bij de GGD Twente. 

Dit jaar is er nog geen enkele besmetting gemeld. Volgens GGD-arts Karel Soethoudt hebben de maatregelen die na de uitbraak in 2011 zijn genomen blijkbaar goed geholpen.

Bevolkingsonderzoek
Hij reageert daarmee op de oproep van PvdA Statenlid Annemieke Wissink. Zij wil namens haar fractie, dat er een bevolkingsonderzoek komt naar Q-koorts, omdat veel mensen met de bacterie zouden zijn besmet en een deel daarvan ook klachten heeft. Ook in Noord-Brabant wordt om zo'n onderzoek gevraagd, omdat daar de epidemie het meest heftig was. Soethoudt zegt, op basis van de genoemde aantallen, weinig te zien in een dergelijk onderzoek.

Besmetting
Q-koorts wordt onder andere overgedragen door geiten en schapen die de bacterie bij zich dragen. De besmetting vindt vooral via de lucht plaats. Inmiddels worden al deze dieren echter verplicht ingeënt tegen de bacterie. Ook zijn er extra hygiënemaatregelen getroffen.

poll

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

  • Douane moet meer en beter controleren (19%)
  • Eigen schuld, kopers willen toch goedekope producten (48%)
  • Online opsporing uitbreiden, handelaren zwaar straffen (33%)
52 stemmen