Volledig scherm
Kickboksers en strafrechtadvocaten Karapet Karapetyan en Roy van der Wal. Foto: Annina Romita

Kickboksers samen aan de slag als strafrechtadvocaten in Hengelo

HENGELO - Wie op internet op zoek gaat naar Roy van der Wal en Karapet Karapetyan, vindt video’s waarin de mannen keiharde klappen en trappen uitdelen in de boksring. Beiden zijn grote namen in de vechtsportwereld, die regelmatig tegenstanders knock-out sloegen. Ze hebben elkaar nu gevonden in Hengelo. Als strafrechtadvocaten...

„Over een paar weken word ik beëdigd en begint mijn beroepsopleiding. Die duurt drie jaar”, zegt Karapetyan (34). „Roy is vanaf dat moment mijn patroon en gaat mij begeleiden.” Karapetyan gaat vanaf dat moment werken vanuit het kantoor aan de Hengelose Beursstraat, waar ook het kantoor van Van der Wal (40) gevestigd is.

Vechtershart
Het contrast tussen de vechtsportwereld en de advocatuur is in de publieke opinie enorm, beseffen de advocaten. Een rauwe wereld van rake klappen en een crimineel imago tegenover een beschaafd milieu van nuances, lange opleidingen en toga’s. „Toch zijn er meer overeenkomsten dan je zou denken”, zegt Van der Wal. „De voorbereiding van een rechtszaak lijkt bijvoorbeeld op die van een kickboxwedstrijd. Het is alsof je aan het schaken bent, je moet elke stap overdenken.”

Hoewel Van der Wal (114 kg) en Karapetyan (77 kg) wat betreft lichaamsbouw flink van elkaar verschillen, beschikken ze allebei over wat ze een ‘vechtershart’ noemen. Karapetyan: „We hebben allebei als topsporter geleefd, reisden de hele wereld over om te vechten. Daarbij wilden we alles winnen en gingen tot het uiterste.”

Gevlucht uit Armenië
Deze intrinsieke motivatie blijkt wel uit het levenspad dat de advocaten bewandelden. Karapetyan vluchtte op zijn zestiende met zijn gezin vanuit Armenië naar Nederland. „Dat was niet bepaald makkelijk, ik dacht dat ik nooit zou integreren. De taal was zo moeilijk en ik werd in een hokje geplaatst. Maar juist als je dat doet, wil ik me bewijzen…” En dat lukte: Karapetyan studeerde in 2011 af met een gemiddelde boven de 9. Zijn studie was compleet in het Nederlands. Van der Wal moest zich ook steeds weer bewijzen. „Ik kom uit een arbeidersgezin en ben mijn schoolcarrière begonnen op de mavo, ging daarna naar het mbo en deed vervolgens de heao. En nu heb ik twee universitaire titels. Bij elke stap omhoog hoorde ik twijfel om mij heen. ‘Je kunt het vast niet.’ Maar dat maakte me juist nog meer vastberaden om te slagen.”

Als Karapetyan en Van der Wal over hun werk en ambities praten, gaat het constant over wilskracht en doorzettingsvermogen. Karaktertrekken waar vechters naar eigen zeggen over moeten beschikken.

Maar ze hebben het ook over discipline, een eigenschap die bij vechtsporters minder voor de hand ligt. Maar dat beeld is echt verkeerd, zegt Van der Wal. „Ik vocht ooit een belangrijke wedstrijd in Japan. Alles was toegestaan. Mijn tegenstander ging neer na een rake klap, maar de scheids wilde dat ik doorging. Op dat moment had ik hem op zijn gezicht kunnen slaan en trappen, maar dat deed ik niet. Ik nam hem in een houdgreep en liet hem ‘aftikken’. Zonder pijn, zonder schade. Daar is het vechters namelijk niet om te doen, het gaat alleen om winnen.”

Opgeschoren haren
Het negatieve imago van hun sport speelt naar eigen zeggen geen rol tijdens hun werk als advocaat. „In de rechtszaal is iedereen gelijk. Ik draag dan een toga, waardoor je niet ziet dat ik een vechtsporter ben. Al heb ik wel strak opgeschoren haren, maar dat is omdat ik grijs wordt aan de zijkanten”, zegt Van der Wal.

Rare blikken
Buiten de muren van de rechtszaal wordt er nog wel eens raar opgekeken, zegt Karapetyan. „Toen ik tijdens een stage bij een groot kantoor in Amsterdam vertelde dat ik vecht, keken collega’s me raar aan. Ze dachten echt niet dat dit te combineren is. Maar verder hoor ik er nooit iemand over.” De ervaring als vechter helpt volgens de advocaten zelfs bij hun werk. Karapetyan: „We zijn allebei bereid om tot het uiterste te gaan om te winnen, dat is in de rechtszaal niet anders. Maar het helpt ook meer praktisch. Als advocaat moet je bijvoorbeeld goed plannen, om alles goed te kunnen doen. Dat moet je als vechter ook. Voor een partij, maar ook in de ring.”

Adrenaline in de rechtszaal
Volgens Van der Wal kan een goed resultaat in de rechtbank dezelfde bevrediging geven als het winnen van een kickboxwedstrijd. „In de ring komt er natuurlijk erg veel adrenaline vrij. Als je dan een wedstrijd wint, is dat niet te beschrijven. Maar toen ik in de rechtszaal een cliënt vrij kreeg die al lange tijd in voorlopige hechtenis zat, voelde ik hetzelfde. Ik had wel hardop willen juichen.”

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (31%)
267 stemmen