Volledig scherm
Het Twentebad in Hengelo © Lars Smook

Kletsnatte juli-maand in Twente? Nee, het was juist prachtig

ENSCHEDE - De maand augustus begon maandagmorgen met een flinke bui die over heel Twente trok. Gaan we gewoon verder waar we gebleven waren? Nee, want juli was eigenlijk een hele mooie maand in Twente. 

Door verschillende codes geel, rood, paars of blauw, afgegeven voor het KNMI, lijkt het alsof het vorige maand kommer en kwel was in Twente. De hoosbui die vooral over Rijssen en Wierden trok en voor ondergelopen straten en kelders zorgde droeg bij aan dat beeld.

De cijfers
De cijfers van het weerstation Twenthe op de vliegbasis in Lonneker laten echter een heel ander beeld zien. Daar viel in de maand juli slechts 50 mm regen, waarmee het ruim onder het gemiddelde scoorde (74,4 mm). Het laatste decennia was het slechts één keer droger in juli (2013). 

Ook telde juli vrijwel alleen maar warme dagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. De laatste koele dag was op 14 juli, toen het 19,7 graden werd. In totaal zijn er in Twente al 64 warme dagen gemeten vanaf 1 april. 

Gemiddeld
Toch was de temperatuur niet buitensporig hoog in vergelijking met andere jaren. De gemiddelde hoogste dagtemperatuur komt op 23,7 graden, tegenover een gemiddelde hoogste dagtemperatuur van 22,6 graden sinds 1974.

Bekijk hieronder zelf de temperatuur & neerslag van juli-maanden in Twente:

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (52%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (15%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (33%)
667 stemmen