Volledig scherm
Arie Slob en Bart Verkade bij de ondertekening van het contract © Martha Riemsma

Krantenarchief Tubantia vindt nieuw thuis

ENSCHEDE - 1.700 leggers geladen op 38 pallets met daarin de kranten die sinds 1844 in Twente verschenen zijn gisteren officieel overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel (HCO).

Dat maakt deze historische kranten binnenkort breed toegankelijk voor het publiek. De regionale dag-, week- en advertentiebladen, die een tijdspanne van ruim anderhalve eeuw beslaan, werden tot najaar 2015 bewaard in de kelder onder het pand van De Twentsche Courant Tubantia aan de Getfertsingel in Enschede.

Toen deze krant na de overname door De Persgroep verhuisde naar het Ondernemingshuis aan de Hengelosestraat, was er geen plek voor het archief. Het gaat om de uitgaven van De Twentsche Courant(1844-1996), Tubantia(1872-heden), Dagblad van het Oosten(1881-1993) en Hengelo's Dagblad(1947-1993).

De Stichting Digitalisering Twentse Kranten ontfermt zich vervolgens over het archief. De stichting, onder voorzitterschap van de Hengelose oud-wethouder Kees Ooievaar, ging in gesprek met het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle. Het HCO biedt het archief onderdak en wil de miljoenen krantenpagina's digitaliseren, vertelt directeur Arie Slob. Maar dat is kostbaar.

Daarom gaat hij komend najaar over een financiële bijdrage in gesprek met Twentse gemeenten, de Regio Twente en de provincie. Hoofdredacteur Martha Riemsma van De Twentsche Courant Tubantia is blij dat het krantenarchief een goed thuis heeft gevonden. "Je spreekt toch over historisch erfgoed. We zijn elke dag bezig met de krant van morgen, maar schrijven ondertussen de geschiedenis van deze regio."

Tegelijkertijd loopt er een project om alle foto's uit het archief van Tubantia te digitaliseren. Maar liefst 50 vrijwilligers hebben zich bij fotograaf Carlo ter Ellen gemeld om 800.000 foto's uit regionale kranten in te scannen. 

Volledig scherm
© Frans Nikkels

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (23%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (57%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (21%)
579 stemmen