Volledig scherm
De politie deed sporenonderzoek in Hengelo © Lars Smook

Kritiek op medische wereld na dood van baby Aniek uit Hengelo

Officier van justitie Evelien ter Braak heeft kritiek op het Medisch Spectrum Twente (MST) en het consultatiebureau. In het recherche-onderzoek naar de mogelijk gewelddadige dood van de negen maanden oude Hengelose baby Aniek, 20 februari door haar vader (32), weigeren ze gegevens te verstrekken.

 ,,Dat is vervelend'', zei de aanklaagster.
 
Medische instellingen kunnen zich beroepen op hun verschoningsrecht om geen inzage in dossiers te geven, ook als iemand is overleden. Ze wijzen op de vertrouwensrelatie tussen patiënt en behandelaar. ,,Dat kunnen ze doorbreken, maar ze hebben anderzijds rekening te houden met het medisch tuchtrecht. Ze staan in hun recht'', aldus officier van justitie Ter Braak.

Noodzaak
Zij probeert in gesprekken de medici te overtuigen van de noodzaak. Dan wordt mogelijk ook meer duidelijk over een eerdere opname. In juli 2015, twee maanden na haar geboorte, lag Aniek met een hersenbloeding in het MST
 
De verdachte wordt vervolgd voor doodslag, door zijn dochtertje heftig door elkaar te schudden, twee tot vijf maal per seconde. Zij zou het slachtoffer zijn van het zogenoemde shaken-baby-syndroom. De verdachte vader ontkent.
 
Aanval
Bij de politie verklaarde hij eerst dat Aniek een epileptische aanval kreeg. Hij zei later dat ie vliegtuigje met haar speelde, waarbij zij achter het bed was gevallen. Het rechercheteam houdt woensdagavond een reconstructie, in de leegstaande woning aan Javastraat. Onderzocht wordt of zijn verklaringen rijmen met de praktijk.
 
Rechtbankpresident Gerlof Meijer en zijn collega's beslisten deze dinsdag dat de voorlopige hechtenis van de verdachte vader vanaf maandag wordt geschorst. De rechters spreken over 'een gecompliceerde zaak', waarin nog allerlei onderzoeken lopen.
 
Vrije voeten
De verdachte wordt op vrije voeten gesteld maar mag geen contact leggen met zijn ex-vrouw, Anieks moeder. ,,Bemoei u niet met de procedure'', raadde de president hem aan.
 
Zijn advocaat Taner Seker hekelde de manier waarop zijn cliënt zou zijn ondervraagd. Volgens de raadsman fluisterden twee rechercheurs, voor het begin van het opgenomen verhoor, tegen elkaar: 'we formuleren een bekentenis dat hij gewoon dat kind aan d'r benen heeft opgehangen'.
 
Een andere politieman zou een van de getuigen 'een sensatiezoeker' hebben genoemd. President Meijer noemde dit 'ernstig'. Officier Ter Braak laat vastleggen wat er gezegd is.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
18:30
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2785 stemmen