Volledig scherm
Met een 3D-bril op kun je op Gogbot een heel andere wereld betreden. Foto: Annina Romita

Kunstenaars laten op Gogbot in Enschede zien hoe toekomst eruitziet

ENSCHEDE - Bijna niemand hoeft nog te werken en daarom is er veel tijd over voor entertainment. Zo ziet onze toekomst eruit. Tenminste, als we de kunstenaars op het festival Gogbot in Enschede en studenten Creative Technology van de Universiteit Twente mogen geloven...

Het uitgangspunt van Gogbot dit jaar was zogenoemde post-singularity. Oftewel: voorbij het moment waarop kunstmatige intelligentie de mens heeft overvleugeld.

Vliegen als een vogel
Het is niet bepaald een opgewekt toekomstbeeld, dat menig kunstenaar de bezoekers van het Gogbotfestival de afgelopen dagen voorschotelde. Als mens heb je in de toekomst niets meer in te brengen.

Liggend op een plank en met een 3D-bril op kon op Gogbot worden gevlogen als een vogel. „Het is entertainment die in de toekomst gebruikt wordt, want bijna niemand hoeft nog te werken. Dat is overgenomen door machines”, legt student Florian (24) uit. Maar 'slimme' machines kunnen ook de mensheid in toom houden. 

Zijn we met teveel op deze aarde? Dan maakt een machine op soepele wijze een einde aan levens. Geen grapje... „Het is de kunstmatige intelligentie die zo het probleem van overbevolking oplost”, aldus medestudent Mirea (23). „Gewoon met logica.” 

Niet alles wordt slechter...
Volgens Kees de Groot, creatief directeur van Gogbot, is op Gogbot niet alles zo zwart. „Door machines gegenereerde creativiteit speelt een belangrijke rol. Die kan heel esthetisch zijn.” Hij verwijst naar het werk Anima van Nick Verstand dat in de Grote Kerk te zien was. Een grote bol - een ‘blob’ zegt De Groot - die reageert op bewegingen van het publiek, waardoor de indruk ontstaat dat het object intelligentie en zelfs emoties heeft. 

Geld
Volgens student Florian hebben we het allemaal zelf in de hand, die kunstmatige intelligentie. Met nadruk op allemaal. „De ontwikkeling van nieuwe technologieën wordt gestuurd door geld. De vraag is of je er geld mee kan verdienen. De toekomst wordt bepaald door het collectief. Gaan we het kopen? Dan gaat het die kant op.”

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (25%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (15%)
1246 stemmen