Volledig scherm
De route van HeArtlane loopt langs het Prins Bernhardplantsoen, waarvan de vijver zich ook goed leent voor drijvende kunstwerken.

Kunstproject HeArtlane in centrum Hengelo

HENGELO HeArtlane, zo heet een nieuw kunstproject dat zich drie jaar lang in en rond het Hengelose centrum gaat afspelen. Met onder meer een kunstroute inclusief wegwijzers en brochures, streetart op verschillende locaties en een ‘atelierplein’ met exposities op het Schouwburgplein.

De plannen komen uit de koker van de kunstgaleries HeArtGallery en StARTion. De gemeente heeft een bijdrage van 37.500 euro toegezegd, de provincie legt er een zelfde bedrag bij. De totale begroting van het project bedraagt 312.000 euro.HeArtlane wil kunst aan elkaar knopen. Letterlijk met een ‘culturele ontdekkingstocht door het hart van de stad’ vanaf HeArtGallery aan de Drienerstraat en dan langs de Bataafse Kamp, het Prins Bernhardplantsoen, het Schouwburgplein en het Stationsplein naar StArtion.

Te laat

Eigenlijk had het project deze maand al moeten beginnen: zo meldt het programma voor augustus kunstmarkten en atelierpleinen op alle zondagen een ‘open podium’ op alle zaterdagen en een streetart-project. Maar volgens Geert Braaksma, bestuurslid van HerArtGallery, kwam de gemeentelijke subsidie daarvoor te laat. „We beginnen nu eind september met de kunstroute. Volgende week hebben we overleg met de gemeente.”

Subsidies

Op dit moment zijn de initiatiefnemers nog bezig om financiële bijdragen te verwerven. Naast de subsidies van de gemeente en de provincie is er nog een fiks bedrag nodig. Daartoe zijn fondsen aangeschreven en Braaksma hoopt ook op een bijdrage van de binnenstadsondernemers.
Heartlane loopt door tot en met 2018.

Uitgebreid

Elk jaar wordt het evenement verder uitgebreid. Voor dit jaar is daarvoor bijna 70 mille nodig. Streetart - oftewel graffiti - vormt een belangrijk onderdeel. Daarvan is al het een en ander te vinden op de Hengelose muren. Braaksma: „Dat willen we verder uitbouwen. We willen een voetafdruk achterlaten, iets neerzetten dat blijvend is.” Wethouder Marcel Elferink (binnenstadsontwikkeling) is enthousiast. „Het project spreekt me bijzonder aan. Het voegt wat toe, het maakt kunst voor iedereen toegankelijk, zichtbaar en beleefbaar.”

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
543 stemmen