Volledig scherm
Een vrolijke foto uit de wederopbouwjaren. Locatie: de Pruisische Veldweg, met op de achtergrond de 'noodwoningen.' © theo leoné

Laatste Maand van Wederopbouw in Hengelo

HENGELO - Het wordt de vierde en laatste aflevering van de Maand van de Wederopbouw, in september. En het is ook de meest uitgebreide editie, zegt Hans de Gruil, de voorzitter van de werkgroep die het hele pakket heeft samengesteld. Met bijna vijftig activiteiten, van films tot exposities.

Zo’n tachtig bijeenkomsten zijn er inmiddels geweest in de aanloop naar september. Want wederopbouw in Hengelo, dat is veel meer dan alleen de binnenstad: het gaat in totaal om zes- tot zevenduizend woningen. Alles wat tussen 1940 en 1968 is gebouwd valt binnen die categorie.
En het is absoluut geen saaie eenheidswort, zegt De Gruil.

Vier stadsdelen

De activiteiten spelen zich in vier stadsdelen af. Te beginnen in de binnenstad. De opening van de Maand van de Wederopbouw is op donderdag 1 september in de bioscoop met een nieuwe film over de bouw van de wijken en interviews. De dag daarop opent in Museum Hengelo een tentoonstelling van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en op zaterdag 3 september begint bij Brok Interieur een expositie over het werk van de wederopbouwarchitecten met onder meer bouwtekeningen en luchtfoto’s.

Wijken

Vervolgens zijn de woonwijken aan de beurt. Vanaf maandag 5 september Klein Driene en de Sterrenbuurt; vanaf 12 september de Hengelose Es; vanaf de 19de de Wilderinkshoek, Woolde en Weidedorp. En vanaf de 26ste, de Berflo Es, Veldwijk, Annink- en Nijhofshoek.
En dat zullen de wijkbewoners weten. Neem Klein Driene: het programma omvat onder meer een foto-expositie in het wijkcentrum, een ontmoetingsmiddag voor bewoners, een rondwandeling door het ‘arboretum’ - de wijk kent tientallen soorten bomen en struiken - en een fietsroute langs dit groen.

Verrassing

En er is nog een verrassingselement, meldt De Gruil. Iets met muziek en met eten. „Dat gaan we in elk gebied doen.” Minder geheimzinnig is dat kunstenaar Piet Verberne veertien tekeningen van wederopbouwplekken heeft gemaakt. Het zijn kleurplaten. Voor kinderen én volwassenen.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (12%)
805 stemmen