Volledig scherm

Leestip | Stel uit Enschede al 5 jaar op vakantie: 'We leven van ruilhandel'

ENSCHEDE - De Mexicaanse hangmat is even verruild voor een harde, houten keukenstoel in Enschede. Steven (33) en Diana Zwerink (35) zijn weer thuis in Twente. Thuis bij familie, want een eigen woning past niet in hun nomadische levensstijl.

"Hier, aan deze keukentafel begon in 2011 ons experiment", vertelt Steven in zijn ouderlijk huis. Met 13.000 euro op zak trok het stel de wijde wereld in, even een jaartje ertussenuit. De carrièretijgers raken in Centraal-Amerika besmet met het reisvirus. En dan is er geen weg meer terug. "We zijn nu al vijf jaar op reis", zegt Diana lachend.

Wonderlijk werken
Even was er de twijfel over hun vrije, maar onzekere bestaan. "Ik dacht altijd dat de komst van een kind het einde van ons avontuur zou betekenen", zegt Diana eerlijk. Maar dochter Isa, geboren in Mexico en nu vier maanden oud, heeft hun reislust niet verminderd. De prille ouders vertrekken in juli weer naar Mexico, waar het Volkswagenbusje Nina uit 1972 op hen wacht. De reis gaat dan verder naar Costa Rica. "Er staat dan denk ik minder dan 1.000 euro op onze rekening", vertelt Steven. "We hopen op veel opdrachten en een gunstige koers haha..."

In Nederland geven de twee met hun bedrijf Wonderlijk Werken trainingen en workshops over het leven als digitale nomade. Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Het is de hamvraag waar Steven en Diana hun deelnemers mee confronteren. Steven: "Wonderlijk Werken begon zonder enig verdienmodel als een blog over onze avonturen. Nu hebben we zo'n zeventig klanten die we begeleiden." Verder staan ze start-ups bij met het vormgeven en vermarkten van een bedrijf. Steven heeft een achtergrond in marketing, Diana studeerde International Business. Kennis die overal ter wereld goed van pas komt.

Geluk
Als ze op reis zijn, maken ze deel uit van de lokale ruileconomie. Websites bouwen en fotograferen: het levert ze onbetaalbare avonturen op. Steven: "Zo leefden we bijna een jaar lang gratis op een tropisch eiland, mochten we met yogi's mee naar India en konden we onze bruiloft in Mexico vieren." Ruilen is de manier om in hun levensonderhoud te voorzien. "Overzee komen we rond van nog geen 1.000 euro per maand. In Nederland lukt het ons met 1.500 euro."

Het stel leeft minimalistisch: hun hele hebben en houden past in twee tassen. Succes en geluk staat voor hen niet gelijk aan een vaste baan, een mooie koopwoning en een goed pensioen. Diana: "We hebben afscheid genomen van dat systeem. We willen liever volledig in het nu leven. Wie zegt dat jouw pensioen er over veertig jaar nog is?"

Volledig scherm

Het tweetal ziet niets in het gebaande pad. We werken voor een huis waar we amper in wonen en sparen voor een pensioen waar we misschien niet eens van kunnen genieten. Maar wat als er onverhoopt toch iets misgaat? Wat als ze straks een pensioen nodig hebben? Steven en Diana stellen geen doemvragen waar geen antwoord op is te formuleren. "We hebben nu wel een spaarrekening voor Isa, zodat zij later ook haar eigen keuzes kan maken. En in dertig jaar tijd kunnen we vast wel iets bedenken dat geld oplevert voor een pensioen", zegt de nuchtere Tukker.

Structuur
Leven in het hier en nu. Het is makkelijker gezegd, dan gedaan. De komst van Isa heeft er wel voor gezorgd dat er meer structuur is in hun leven. Maar de overpeinzingen leiden niet tot een koerswijziging. "We maken elk halfjaar een lifestyle canvas, een soort moodboard, met onze wensen." Waar gaan de ogen nu van sprankelen? Hoe ziet de ideale dag er nu uit? De toekomst houdt ze niet echt bezig. Isa zal een keer naar school moeten, maar dat zien de avonturiers dan wel weer. Misschien kopen ze tegen die tijd wel zo'n trendy tiny house.

En wat staat er nu op het canvas? Een eigen plek in Twente voor de komende weken. "We hebben al een oppashuis gevonden", zegt Diana. "Zo gaat het vaak als we even hier zijn." Ze wil dit jaar ook graag nog een yoga-docentenopleiding volgen. En atleet Steven, voorheen actief bij AC Tion in Enschede, traint zich een ongeluk voor de Ironman Triathlon in Frankrijk. "Als je zoveel samen bent, moet je elkaar die ruimte geven."

Ruimte en vrijheid, Steven en Diana kunnen niet meer zonder. Maar het nomadenbestaan kent ook een keerzijde. "Ik mis mijn twee broers echt verschrikkelijk", zegt Steven. Het stel is nu een paar maanden in Nederland, zodat familie en vrienden Isa beter leren kennen. "En onze ouders zijn dit jaar allebei veertig jaar getrouwd. Die feesten willen we niet missen."

​Rennen naar een mooiere versie
Hoe fijn het thuis in Twente ook is, de hunkering naar het buitenland blijft. Een verlangen naar eindeloze, ongerepte stranden en die fijne hangmat in Mexico. Er is begrip voor hun levensstijl, maar soms rijst toch ook de vraag waar Steven en Diana voor op de vlucht zijn. "We vluchten nergens voor, maar we rennen naar een mooiere versie van onszelf."

Volledig scherm
Volledig scherm
© Eigen foto

poll

Lopers Enschede Marathon niet meer door Glanerbrug

Lopers Enschede Marathon niet meer door Glanerbrug

  • Belachelijk, Glanerbrug hoort bij de marathon (44%)
  • Niet erg, dat stuk naar Glanerbrug was dodelijk saai (41%)
  • Ik vind een Netflix-marathon al vermoeiend (15%)
1722 stemmen