Volledig scherm
© Lars Smook

Lekkage Akzoput 335 in Enschede valt mee

ENSCHEDE - De verontreiniging met olie bij Akzo boorput 335 beperkt zich tot achttien meter rondom de put. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek.

De put ligt in Enschede, ten oosten van de Haimersweg. Er is geen vervuiling met pekel aangetroffen. De lekkage leidde tot de nodige onrust in de omgeving, maar ook in de politiek. Half juni maakte minister Kamp de lekkage aan de Tweede Kamer bekend. Ook andere putten zouden mogelijk lekkages vertonen. Het inmiddels uitgevoerde onderzoek ging tot een diepte van 40 meter. Daar begint een ondoordringbare kleilaag waar olie volgens Akzo niet doorheen kan. Omdat de lekken zich ook dieper bevinden wordt er overlegd over verder onderzoek van put 335.

Vergelijkbare putten
Bij de vergelijkbare (oude) winputten 336, 340 en 342 zijn aanvankelijk ook lekken gevonden. De boringen zijn daarop geleegd, waardoor ze niet meer kunnen lekken. Of bij deze lekkage de bodem ook is verontreinigd, moet nog blijken uit onderzoek. De resultaten daarvan worden in september verwacht. Op basis van wat inmiddels bekend is, worden de komende maanden nog meer oude boorputten onder de loep genomen.

Met de eerste acht wordt halverwege deze maand alvast begonnen. In oktober worden daar de resultaten van verwacht. De lekkage van olie door kapotte pijpen heeft te maken met de wijze waarop het zout wordt gewonnen. Er wordt heet water in de grond gepompt, waarna het opgeloste (steen)zout weer naar boven wordt gepompt. Vervolgens worden er duizenden liters (diesel)olie in de winputten gepompt.

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (32%)
271 stemmen