Volledig scherm
© Wouter Borre

Luchthaven wordt grootste testlocatie voor drones in Nederland

ENSCHEDE - Nationale en internationale bedrijven krijgen onbeperkte mogelijkheden om hun drones en andere ‘unmanned systems’ op het terrein van de luchthaven Twente te testen. „Over 10 jaar zal de wereld veranderd zijn. Ook deze luchthaven is dan anders”, voorspelt Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions.

„Airport Twente wordt een black box in de lagere regionen van het luchtruim”, zegt Nijenhuis, een van de initiatiefnemers van Space53. „Hier kunnen we straks alles doen wat God op dronegebied verboden heeft. Door de aanwezigheid van de luchthaven zijn de omstandigheden hier uniek. Twente als geheel gaat daar in hoge mate van profiteren.”

Samenwerking
Space53 berust op een publiek- private samenwerking tussen verschillende partijen uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. Behalve bedrijven als Clear Flight Solutions zijn onder meer de gemeente Enschede, de provincie Overijssel, de Universiteit Twente, Saxion en het ROC van Twente erbij betrokken. „In onze ogen is dit testcentrum een van de manieren om dit unieke gebied te ontwikkelen”, aldus Richard Kokhuis van de gemeente Enschede. „De verwachtingen rond de drone-industrie zijn ongelofelijk positief. Er is sprake van een steeds groter wordende taart. De uitdaging voor Twente wordt om daar een behoorlijk stuk van mee te krijgen.”

Begin in stilte
Space53 is de afgelopen weken al in stilte begonnen. Testvluchten voor drones vonden al langer plaats op de luchthaven, maar voor de komende maanden wordt een sterke groei verwacht. Woensdag al vindt er in samenwerking met justitie een uitgebreide test plaats van zogeheten counterdrones: drones waarmee de eventuele bedreigingen vanuit de lucht onschadelijk kunnen worden gemaakt. Op 26 september is er een officiële kick-off voor alle betrokken partijen.

Poll

Enorm huisartsentekort in Enschede: ‘Het is dramatisch’

Enorm huisartsentekort in Enschede: ‘Het is dramatisch’

  • Mooie aanleiding om als jongere voor arts te gaan studeren (32%)
  • Tijd om het hele systeem van huisartsen op de schop te gooien? (34%)
  • Wat gek, als ik mijn huisarts bel is die meestal op vakantie… (33%)
499 stemmen