Volledig scherm
Vlnr. Milou, Fleur, Minke, Eva en Merel. © Lars Smook

Lust: blond bier uit Enschede van een stel jonge vrouwen

ENSCHEDE - Wat de kerels kunnen, dat kunnen wij ook, dachten vijf Enschedese vrouwen. Ze staken de koppen bij elkaar en brouwden een eigen biertje. Licht, fruitig en fris. Zondag stroomt ’t uit de Twentse tap: Lust.

Het idee komt van de vrouwen en vriendinnen rond de brouwerij van Rigtersbier in Buurse. Ze zagen de mannen Maarten Nijhof, Joris Leemreise en Niels Leusink lekkere biertjes brouwen en vonden het tijd voor een eigen bier. Merel en Fleur Hogenelst, Minke van der Velde, Milou van den Bos en Eva Leemreise zochten zelf de ingrediënten uit. Want het moest een licht, wit terrasbier worden.

Rekenfout
De eerste proef met thijm, citroen en vlierbloesem draaide uit op ‘een lekker maar verdraaid koppig brouwsel’. „We hadden er door een rekenfout veel te veel vlierbessensiroop in gedaan”, zegt Merel. Maar het clubje vrouwen, rond de dertig en met banen in de zorg, gaf niet op. „De mannen wilden de spullen graag uit onze handen trekken, maar dat wilden we niet. Het moest echt ons bier worden”, vertelt Fleur Hogenelst.

900 liter
De mannen lieten hun vrouwen uiteindelijk mooi hun gang gaan en gaven alleen vanaf de zijlijn adviezen. Toen het goede recept - ‘dat blijft geheim natuurlijk’- eenmaal klaar was werden de grote ketels gevuld. Na veel ploeteren, schoonmaken en proeven is er deze week 900 liter licht, fris en zomerblond bier gebotteld. Het meeste ging in fusten maar ongeveer een derde verdween in de zwarte flessen waar Rigtersbier bekend om is. Voorzien van een zelf ontworpen etiket.

De naam Lust is bedacht door moeder Hogenelst, Jenny. „Aanvankelijk zou het Lieve Lust heten, maar dat was grafisch, op het etiket, niet zo mooi. Toen hebben we er Lust van gemaakt”, vertelt Fleur.

Kennismaking
Komend weekeinde kunnen bierliefhebbers voor het eerst kennismaken met Lust. Op twee plaatsen: bij Het Bolwerk en De Beiaard in Enschede stroomt Lust vanaf vier uur ’s middags uit de tap en gaan de zwarte flesjes over het schap. Daarna is het ook elders te proeven, zoals bij het bierfestival in Atak op 7 mei.

Poll

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege gevolgen voor het klimaat

Britse band Coldplay stopt met touren vanwege gevolgen voor het klimaat

  • Goed statement, ik ben benieuwd welke artiesten dit voorbeeld volgen (16%)
  • Na jarenlang de wereld te zijn rondgevlogen voelt dit wat schijnheilig (56%)
  • Als de fans nu massaal naar Engeland moeten vliegen lost het nog niks op (28%)
757 stemmen