Volledig scherm

Mandarijneend doodgeschoten bij dagbesteding in Enschede

ENSCHEDE – “Meer dan hufterig”. Dominic Scheggetman kan er met de pet niet bij, dat zijn mandarijneend blijkbaar gewoon voor de lol is doodgeschoten. Maandagmorgen lag de woerd dood in de vijver, met een gaatje in de hals. “Het moet wel van een schot met een buks of zo zijn.”

Het is nu een triest beeld bij de vijver aan de Tinstede in Enschede, bij zorginstelling All Care Twente. Het eendenvrouwtje loopt wat apathisch rond. Het stelletje had net een ei, hun eerste ei. “Ze is helemaal van slag en doet helemaal niets meer. Ja, dat is echte dierenliefde.” Hij heeft het ei nu onder één van de kippen gelegd, in de hoop dat het nog uitkomt. “”Het zou wel heel mooi zijn.”

Bospad
Scheggetman denkt dat de eend beschoten is vanaf het bospad, achter de instelling. Het terrein is met hekken afgeschermd. “Je komt er niet zo maar op, maar als daar vandaan wordt geschoten is een dier kansloos.”

Bloed
Scheggetman had eerder al gezien dat het dier verwond was aan de hals; hij bloedde. “Maar hij leek het wel te kunnen redden.” Maar maandag trof hij het dier dood aan in de vijver. “Ik het toen zijn hals goed kunnen onderzoeken. Er is zit echt een klein gaatje in zijn hals, van ongeveer 4,5 millimeter.” Een kogeltje is niet gevonden. “Maar ik kan me voorstellen dat die niet in de hals is blijven zitten.” Dinsdagmiddag komt de wijkagent Anton Brinks langs om poolshoogte te nemen. “We zullen proberen de dader te pakken. Dit kan echt niet”, zegt hij.

Boos en verdrietig
Het eendenkoppeltje was aangeschaft voor de dagbesteding van de instelling. Behalve de eenden lopen er een tiental kippen rond. Ze zijn voor de cliënten van de dagbesteding belangrijk. “Ook bij hen is het hard aangekomen. Ze zijn boos en verdrietig. Als er wat met een van de dieren is, dan zijn ze vaak zelf ook van slag. Dus kun je nu wel nagaan.”

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
16:45
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo VitesseVIT
EINDE
0-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo RKC WaalwijkRKC
14:30
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
FC UtrechtUTR
away logo

Poll

Jongens mogen buiten pauze om niet meer naar toilet op school in Wierden

Jongens mogen buiten pauze om niet meer naar toilet op school in Wierden

  • Terechte maatregel voor het baldadige gedrag van de jongeren (44%)
  • Een stevig gesprek en disciplinaire maatregelen waren beter geweest (40%)
  • En de meisjes-wc's dan? Alsof het daar geen rotzooi is (16%)
2164 stemmen