Volledig scherm
© Thinkstock

Mantelzorgcadeau maakt tongen los

ENSCHEDE - Verbazingwekkend, vindt Marcel Garritsen, directeur van de Stichting Informele Zorg Twente (SIZT), de nieuwe invulling van het mantelzorgcompliment in Enschede. Mantelzorgers krijgen in tegenstelling tot vorig jaar geen 150 euro meer op hun rekening gestort als blijk van waardering voor de zorg die ze verlenen aan een familielid, vriend of kennis. Ze kunnen dit jaar digitale munten inwisselen voor een geschenk uit een webshop. Het opzetten van de webshop is al begonnen, maar het plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Zelf bepalen
Garritsen baseert zijn mening op een landelijk onderzoek dat onlangs is gehouden onder mantelzorgers. „Daaruit is gebleken dat mantelzorgers het liefst geld ontvangen, want dan kunnen ze zelf bepalen wat ze ermee willen”, zegt Garritsen.

SIZT was tot 2015 verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers in Enschede. Dat is nu zaak van de gemeenten. Die bepaalt ook zelf hoe zij invulling geeft aan het mantelzorgcompliment. Het rijk verstrekt de gemeente Enschede dit jaar 1 miljoen euro voor de mantelzorgondersteuning. 

Onvrede
De Enschedese politiek wacht nu met smart op het raadsvoorstel over de uitvoering van de mantelzorgondersteuning. EnschedeAnders en Burgerbelangen hebben middels schriftelijke vragen hun onvrede geuit aan het adres van het college over het feit dat zij hun plan via deze krant moesten vernemen, zonder hierover eerst de raad te informeren.

Net als het CDA, SP en OPA geven de twee partijen de voorkeur aan een geldbedrag. De VVD, D66 en de PvdA houden hun kruit droog en willen eerst het collegevoorstel afwachten. Het college wilde gisteren inhoudelijk niet reageren op de discussie. ​

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (59%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (27%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
539 stemmen