Volledig scherm
© Thinkstock

Mantelzorgcadeau maakt tongen los

ENSCHEDE - Verbazingwekkend, vindt Marcel Garritsen, directeur van de Stichting Informele Zorg Twente (SIZT), de nieuwe invulling van het mantelzorgcompliment in Enschede. Mantelzorgers krijgen in tegenstelling tot vorig jaar geen 150 euro meer op hun rekening gestort als blijk van waardering voor de zorg die ze verlenen aan een familielid, vriend of kennis. Ze kunnen dit jaar digitale munten inwisselen voor een geschenk uit een webshop. Het opzetten van de webshop is al begonnen, maar het plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Zelf bepalen
Garritsen baseert zijn mening op een landelijk onderzoek dat onlangs is gehouden onder mantelzorgers. „Daaruit is gebleken dat mantelzorgers het liefst geld ontvangen, want dan kunnen ze zelf bepalen wat ze ermee willen”, zegt Garritsen.

SIZT was tot 2015 verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers in Enschede. Dat is nu zaak van de gemeenten. Die bepaalt ook zelf hoe zij invulling geeft aan het mantelzorgcompliment. Het rijk verstrekt de gemeente Enschede dit jaar 1 miljoen euro voor de mantelzorgondersteuning. 

Onvrede
De Enschedese politiek wacht nu met smart op het raadsvoorstel over de uitvoering van de mantelzorgondersteuning. EnschedeAnders en Burgerbelangen hebben middels schriftelijke vragen hun onvrede geuit aan het adres van het college over het feit dat zij hun plan via deze krant moesten vernemen, zonder hierover eerst de raad te informeren.

Net als het CDA, SP en OPA geven de twee partijen de voorkeur aan een geldbedrag. De VVD, D66 en de PvdA houden hun kruit droog en willen eerst het collegevoorstel afwachten. Het college wilde gisteren inhoudelijk niet reageren op de discussie. ​

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
73'
0-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2868 stemmen