Volledig scherm
Mark Laros maakte afgelopen seizoen indruk bij Mineral Areal College. © Emiel Muijderrman

Mark Laros (19) uit Hengelo werkt in VS aan basketbaldroom

HENGELO - Zijn toekomst? Die ligt in de Verenigde Staten. Een jaar geleden verliet Mark Laros zijn woonplaats Hengelo om te gaan basketballen in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Nu is de 19-jarige Hengeloër even terug in Nederland. In Amsterdam traint hij mee met de nationale selectie onder 20 jaar.

Oranje doet volgende maand mee aan het EK in Griekenland. Laros wil erbij zijn. Maar niet lang daarna stapt hij alweer in het vliegtuig naar de Verenigde Staten. De tiener heeft indruk gemaakt bij Mineral Areal College. Na de zomer begint aan zijn tweede jaar in Park Hills, een plaats in de staat Missouri. "Mijn droom is uiteindelijk om de NBA te halen. Maar dat zegt elke jonge basketballer in de Verenigde Staten. Voor mijn ontwikkeling is het heel goed geweest om in Amerika te gaan spelen. Het spel is hier veel sneller en fysieker", zegt de 2.08 meter lange center.

Laatbloeier
Laros is een laatbloeier. Pas op zijn veertiende koos hij voor basketbal. Laros voetbalde bij Tubantia, maar besloot eens aan een proeftraining bij Twente Buzzards mee te doen. De tiener zat midden in een groeispurt. Voor het jeugdteam van de basketbalclub uit Hengelo was Laros een versterking. De boomlange tiener regeerde onder de borden. Hij pakte aan de lopende band rebounds. Zijn spel bleef niet onopgemerkt. Anderhalf jaar geleden werd Laros na een jeugdwedstrijd van Twente Buzzards in Amsterdam benaderd door scout Roel van de Graaf. Hij was gecharmeerd van Laros.

Belangrijk
"Van de Graaf is belangrijk voor mij geweest. Zonder hem zat ik waarschijnlijk nu nog gewoon bij Twente Buzzards. Van de Graaf vroeg mij of ik op Gran Canaria wilde trainen en spelen. Op dat Spaanse eiland zit een basketbalacademie die jeugdspelers uit Europa voorbereidt op de stap naar de Verenigde Staten. Ik ben toen gestopt met mijn MBO-opleiding en heb de gok gewaagd om naar Gran Canaria te gaan."

Geen spijt
Laros kreeg er geen spijt van. Hoofdtrainer Rob Orellana op Gran Canaria was onder de indruk. Laros had volgens hem genoeg capaciteiten om bij een collegeteam in de Verenigde Staten te gaan spelen. "Na bijna een half jaar op Gran Canaria ben ik naar Mineral Area College gegaan. Orellana had mij voorgesteld aan hoofdcoach Luke Strege."

Opleiding
Laros keerde eerst nog even terug naar Hengelo, maar stapte daarna al snel opnieuw in het vliegtuig. Ditmaal was de Verenigde Staten de bestemming. De tiener kon er snel zijn draai vinden. In Park Hills combineert hij basketbal met een opleiding op MBO-niveau. "Ik heb me snel aan kunnen passen. Op Mineral Area College ben ik de enige Nederlander, maar in mijn team spelen nog wel twee andere buitenlanders. Er is nog een Engelse jongen uit Leicester en een Afrikaanse jongen uit Guinee. Het verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten is enorm. Het niveau ligt hier veel hoger. Ik denk dat wij met ons collegeteam vrij gemakkelijk kampioen van Nederland in de U20 zouden worden."

Voorselectie
Het eerste jaar in Missouri is nu achter de rug. In augustus keert Laros terug naar de Verenigde Staten. Maar in deze competitieloze maanden wil de Hengeloër niet uitrusten. Hij mag meetrainen met de Nederlandse jeugdselectie onder 20 jaar. "Ik zit in een voorselectie van achttien jongens. De eerste groep spelers is al afgevallen. We hebben ook al een oefenwedstrijd gespeeld. Over twee weken wordt de definitieve selectie van twaalf spelers bekend. Ik denk dat ik een kans maak, maar het zal spannend worden."

Poll

18.000 basisschoolkinderen leerden al over veiligheid in Risk Factory Enschede

18.000 basisschoolkinderen leerden al over veiligheid in Risk Factory Enschede

  • Wat goed! Maak dit voorlichtingsconcept landelijk verplicht (66%)
  • Dit horen kinderen toch gewoon op school te leren? (25%)
  • Studenten kunnen zo'n Risk Factory beter gebruiken (9%)
334 stemmen