Volledig scherm
© ANP

Meer controle op verwarde personen in Twentse gemeenten

ENSCHEDE - Er moet meer controle komen op verwarde personen die overlast veroorzaken. De veertien Twentse gemeenten werken aan een gezamenlijke aanpak, waarin preventie centraal staat.

Vijf gemeenten hebben een jaar lang samengewerkt in een pilotproject om de overlast door verwarde personen te verminderen. Het ging in totaal om tien mensen in de gemeenten Hellendoorn, Haaksbergen, Borne, Almelo en Hengelo. Zij werden door de gezamenlijke hulpverlenende instanties in het oog gehouden. Door in een vroegtijdig stadium problemen te signaleren en in te grijpen werd overlast voorkomen.

Paniek
Projectleider Wilma Meere geeft een voorbeeld: “Eén van die tien was een man met psychiatrische problemen die op een vrijdagmiddag ontdekte dat zijn uitkering niet was overgemaakt. Op dat moment was de sociale dienst al niet meer bereikbaar en hij raakte in paniek omdat hij geen leefgeld had. Dankzij de samenwerking tussen woningcorporatie en gemeente konden we hem helpen. Waarschijnlijk voorkom je daarmee dat hij in het weekend door het lint gaat.”

Regels
Groot probleem bij de aanpak van verwarde personen is dat de verschillende hulpverleners aan strenge professionele regels zijn gebonden. Zo mogen psychiaters geen medische informatie doorvertellen. De politie mag alleen ingrijpen als er strafbare feiten zijn gepleegd. Zorginstellingen mogen alleen iets doen als de patiënt daar zelf om vraagt. “Maar het gaat in alle gevallen om zorgmijders, mensen die juist iedere vorm van hulp afwijzen. Dus als er geen sprake is van een acute noodsituatie is het heel lastig om de juiste hulp te krijgen”, weet burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn, die namens de gemeenten het project leidt.

Altijd bereikbaar
Volgens haar is een ander groot probleem dat veel hulpverleners kantoortijden aanhouden. “Alleen voor acute crisissituaties is een 24-uurs dienst bereikbaar. Maar we zouden bijvoorbeeld graag zien dat er ook 24/7 iemand van Tactus verslavingszorg bereikbaar is voor hulp en advies. Want ook buiten crisissituaties heb je hun expertise nodig om deze lastige groep goed te kunnen begeleiden.”

Zorg
Op basis van de ervaringen in het pilotproject hebben nu alle Twente gemeenten besloten om deze aanpak over te nemen. Ze willen gezamenlijk in overleg met hulpverleners, politie en justitie om te kijken hoe de zorg rondom verwarde personen het beste georganiseerd kan worden.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1726 stemmen