Volledig scherm
© Thinkstock

Meer jeugd uit Twente met alcoholvergiftiging in ziekenhuis is 'goed teken'

ENSCHEDE - Dat er steeds meer Twentse jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden, zegt niets over de ernst van de alcoholproblemen onder jongeren. Het is waarschijnlijk juist een goed teken: steeds meer mensen weten de weg naar de juiste hulpverlening te vinden. Dat zegt preventiemedewerker Karlijn de Groot van Tactus.

Vorige week werd bekend dat Overijssel in een groot landelijk onderzoek onwaarschijnlijk laag scoorde op het aantal alcoholvergiftigingen bij minderjarigen. Dat zou er vorig jaar slechts één geweest zijn. Maar navraag door De Twentsche Courant Tubantia bij de ziekenhuizen leverde een aantal van meer dan honderd in deze provincie op. Die zijn om diverse redenen niet aan de onderzoekers doorgegeven.

Alcoholpoli
In Twente verwijzen de ziekenhuizen MST en ZGT door naar de alcoholpoli van Tactus, de instelling voor verslavingszorg. Die poli bestaat sinds 2009 en registreert de laatste jaren steeds een stijging van het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren: van 37 in 2013 naar 45 in 2014 en 69 vorig jaar.

Maar volgens Tactus wil dat niet zeggen dat het probleem groter wordt. „Wij denken dat de bekendheid van onze poli en de steeds betere samenwerking met de ziekenhuizen leidt tot meer doorverwijzingen”, stelt De Groot. „Vroeger werd een dronken kind door de ouders onder de koude douche gezet, of hij sliep de roes uit in het ziekenhuis en werd dan naar huis gestuurd. Tegenwoordig hebben we veel betere hulpverlening en betere registratie.”

Indrinken
Volgens De Groot verklaart dat zeer waarschijnlijk de stijging, al noemt ze ook het indrinken voor een feestje als mogelijke factor. „We hebben wel sterk de indruk dat jongeren en hun ouders juist steeds beter met alcohol weten om te gaan. Twentse jongeren drinken bijvoorbeeld op steeds latere leeftijd hun eerste drankje.” De gemiddelde puber die dronken bij de poli arriveert is ruim 15 jaar oud en heeft een promillage van 1,9. Vorig jaar ging het om 40 jongens en 29 meisjes.

Ziekenhuis
De behandeling in de Tactus-poli bestaat eerst uit een medisch deel, dat in het ziekenhuis plaatsvindt. De jongere gaat aan een vochtinfuus en blijft tot hij ontnuchterd is. De Groot: „Dat infuus is medisch gezien nodig, maar het is wel jammer dat ze daardoor de volgende dag geen kater hebben. Ze voelen zich weer zo fit als een hoentje.” Terwijl die kater nou juist een indringende les kan zijn over de ernst van de situatie.
Die les komt er evengoed, dankzij de vervolgbehandeling. Daarbij worden de ouders ingeschakeld en wordt er een stevig gesprek gevoerd over de risico’s van te veel alcohol. De Groot: „Dat maakt meestal wel indruk. Vaak is zo’n jongere zich kapot geschrokken van wat er gebeurd is. Ze onderschatten de risico’s”

Experimenteren met drank
Volgens haar gaat het in 70 procent van de gevallen om een uit de hand gelopen experiment met drank: dan is de kans op herhaling klein, zeker als de ouders hun kind goed begeleiden. Bij de overige jongeren is er sprake van onderliggende problemen, die ze proberen ‘weg te drinken’. In die gevallen wordt meer hulpverlening en begeleiding aangeboden.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
EINDE
1-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
EINDE
3-2
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
1-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo FC TwenteTWE
67'
0-2
VitesseVIT
away logo

Poll

Brexit lijkt er nu echt van te komen na winst Boris Johnson in verkiezingen

Brexit lijkt er nu echt van te komen na winst Boris Johnson in verkiezingen

  • Jammer dat het zo afloopt, het Verenigd Koninkrijk is beter af in de EU (29%)
  • Goed nieuws voor het land, de Britten kunnen zo hun eigen koers varen (31%)
  • Wat je ook van de brexit vindt, eindelijk is deze soap bijna voorbij (40%)
1726 stemmen