Volledig scherm
© Robin Hilberink

Melancholiek personeel van Dish Hotel Enschede weer bij elkaar

ENSCHEDE - In 2010 sloot het Eden Dish Hotel, na 38 jaar. Het was toen het enige stadshotel in Enschede. Ruim 100 oud-personeelsleden kwamen zaterdag nog één keer bij elkaar. Van directeur tot klusjesman. Ze wisselden verhalen uit, alsof het allemaal gisteren gebeurde. Maar feit is dat er geen nieuwe herinneringen meer bij komen. Hun Dish is gesloopt en verdwenen.

Ineke Overbeek (51) uit Hengelo was de initiatiefneemster dan de reünie. Ze heeft zelf 13 jaar in de bediening gewerkt, voornamelijk het restaurant. “Ik had gehoopt op een reünie voordat het hotel afgebroken zou worden, maar dat is er helaas niet van gekomen. Nu heb ik zelf maar de stoute schoenen aan getrokken.”

Het feest was nu in Losser, in zaal Denekamperdijk 59. In partytenten zijn zoveel mogelijk foto’s opgehangen en er liggen diverse foto-albums, oude menukaarten en prijslijsten. Ze kijken met plezier en melancholie naar de plaatjes van toen.

Geschiedenis afgebroken
Overbeek: “We hebben een geweldige tijd gehad, denk ik allemaal.” Toch overtrof de animo voor de reünie haar verwachting. “Nadat ik het eerste plan op Facebook zette leek het wel project X in Haren. De reacties stroomden binnen.” Er is een stuk geschiedenis afgebroken, vindt ze. Toen ik langs de sloop fietste destijds stonden de tranen in mijn ogen. Er hebben allerlei beroemdheden gelogeerd. We waren toch het enige stadshotel. Spijtig dat het voorbij ging.”

Beroemde en beruchte bezoekers
In de topdagen telde het hotel telde 104 bedden. Er logeerden vele beroemdheden, maar ook studenten, zakenlui en doodgewone toeristen. Het Dish was in 2004 het decor van een veelbesproken moord. Cumali Ata wurgde er zijn nichtje - een werkster vond haar lichaam. Ata is nog steeds voortvluchtig en is een van de meest gezochte criminelen van ons land.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
814 stemmen